Enkelglas isoleren, wat zijn de mogelijkheden?

Veel monumentale panden bevatten nog enkelglas. Gezien de huidige maatstaven biedt dit echter te weinig comfort en is het niet energiezuinig. Daarnaast is er bij enkelglas sprake van condensvorming, waardoor schimmelvorming optreedt en er meer onderhoud nodig is. Het isoleren van enkelglas is dus zeker aan te raden. Naast dat isoleren van enkelglas veel energie bespaard, wordt het omgevingsgeluid meer gedempt en stijgt de woningwaarde na goede isolatie.

Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met verschillende factoren, zoals de karakteristieke uitstraling van de ruit en het type sponning waarin het glas geplaatst is. Afhankelijk van de tijdsperiode waarin het huis is gebouwd is er een verschil in de kwaliteit van het glas, de zichtbare welvingen, kleur en eventuele oneffenheden. Vaak is het kozijn waar het raam in staat ook minder breed naarmate het verder teruggaat in de tijd of is er sprake van stalen kozijnen, waardoor HR++ dubbelglas niet past. Welke mogelijkheden zijn er wel?

Folie of overgordijnen

Eenvoudige manier om enkelglas te isoleren is door gebruik te maken van isolatiefolie. Vaak wordt hier gebruik van gemaakt wanneer het vervangen of extra isoleren van bestaand glas niet mogelijk blijkt te zijn. De folie wordt door een specialist gemonteerd op het raam. Ook kan er gebruik worden gemaakt van afsluitende overgordijnen. Hiermee blijft er ook meer warmte binnen in het huis.

De kosten van deze oplossing zijn beperkt, maar de isolatiewaarde wordt met deze methodes slechts in geringe mate verbeterd. Daarnaast is er nog steeds kans op condensvorming en bijkomend onderhoud. Voor het dempen van geluid werkt een overgordijn of raamfolie eveneens minder.

Enkelglas isoleren met voorzetramen

Als u de originele ruiten wilt behouden kunt u voor een monumentaal pand ook gebruik maken van voorzetramen of achterzetramen. Voordeel van het gebruik van voorzetramen of achterzetramen is dat deze de isolatiewaarde aanzienlijk verbeteren en ook geluiddempend werken. Nadeel is dat het schoonmaken van de ruiten lastiger wordt. Plus het is duidelijk zichtbaar. Het is daarom niet in alle gevallen toegestaan om een monumentaal pand te voorzien van voorzetramen, omdat het de originele uitstraling te veel aantast. Achterzetramen worden aan de binnenkant geplaatst en veranderen dus niet het gevelaanzicht.

Monumentaal dubbelglas

U kunt het enkele glas ook vervangen door extra dun isolatieglas voor (rijks)monumenten. Dit is ultra dun dubbelglas waarbij de karakteristieke eigenschappen van klassiek glas zijn nagemaakt. Monuglas® biedt hierin verschillende oplossingen aan; Historic, Classic en Modern. Deze replicaties van klassiek monumentenglas kenmerken zich door gradaties in de welving, oneffenheden en lichtreflectie. Voor iedere tijdsperiode een andere samenstelling. De samenstelling van het glas kan ook aangepast worden aan de dikte van de originele sponning van het raam, of dit nu hout of staal is. Op deze manier kunt u de meest optimale isolatiewaarde verkrijgen, tot wel 1,5 W/m²K. Dat is  te vergelijken met het moderne HR++ glas dat tegenwoordig in veel huizen wordt toegepast. De investering ligt wat hoger, maar de voordelen zijn het grootst. De karakteristieke uitstraling blijft behouden en er wordt zo hoog mogelijke isolatiewaarde gehaald. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op de energiekosten. Daarnaast is er geen sprake van condensvorming en zijn er minder kosten voor onderhoud.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om enkelglas te isoleren? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze adviseurs.

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.