Wat is getrokken glas?

Monumentenglas wordt ook wel getrokken glas genoemd. Wat is getrokken glas? De benaming is afkomstig van de methode waarop het glas vroeger gemaakt werd en heeft daardoor een aantal uitzonderlijke kenmerken. Zo is er vaak een licht tot zeer duidelijk welving te zien wat zorgt voor een vertekend beeld als je door de ruit heen kijkt. Daarnaast geldt: hoe ouder het glas, hoe meer belletjes er ontstaan. Al met al draagt dit bij aan een karakteristieke gevel aanzicht van een monument. Getrokken glas is vooral zichtbaar bij gebouwen in de periode van rond 1900 tot 1960. 

Fourcaultprocedé

Waar de eerste ruiten nog stuk voor stuk vervaardigd werden door het blazen van glas, vond de Belg Émile Fourcault aan het begin van de twintigste eeuw het trekken van glas uit. Dit wordt het Fourcaultprocedé genoemd. De gesmolten glasmassa werd verticaal omhoog getrokken tot een hoogte waar het stolde op een gewenste dikte. 

Dit getrokken glas is echter niet feilloos en laat een verschil in oppervlakte zien, ook wel trekstrepen genoemd. Tijdens het proces moest er nauwkeurig rekening gehouden worden met de temperatuur van het glas om de juiste viscositeit, of wel stroperigheid, te bereiken. Als het glas niet voldeed aan de juiste viscositeit had dit een grote invloed op het treksysteem wat vervolgens resulteerde in oneffenheden zoals belletjes. 

bron: Missouri History Museum

Floatglas

Na een periode van veel toepassen en uitproberen ontstond er een nieuwe techniek onder de naam ‘floatglas’. Door het hanteren van deze techniek is er geen oppervlakte verschil meer te zien in de glasplaten. Dit komt doordat er tin wordt toegevoegd aan het bad met gesmolten glas. Glas is een lichtere substantie dan tin waardoor het warme glas naar de oppervlakte van het bad beweegt. Het glas wat vervolgens blijft drijven op het tin wordt een volledige vlakke plaat. Floatglas wordt ook wel modern glas genoemd. 

Monuglas®

De keuze voor monumentaal glas wordt vooral bepaald door de klassieke uitstraling wat zorgt voor een nostalgisch gevoel. Ouderwets glas was redelijk dik, maar niet dik genoeg om een goede isolerende werking te hebben. Monuglas® produceert ultra dun dubbelglas dat aan de isolatie eisen van deze tijd voldoet, maar heeft wel het uiterlijk van getrokken glas. In de fabriek wordt de welving in het glas nagebootst waardoor er met gebruik van monumentenglas de karakteristieke uitstraling van het pand behouden blijft. Monuglas® heeft twee varianten met de kenmerken van getrokken glas, te weten Monuglas® Historic en Monuglas® Classic. Monuglas® Modern heeft de kenmerken van floatglas. 

Advies over getrokken glas in ultra dun dubbelglas

Wilt u graag nog meer informatie over getrokken glas in ultra dun dubbelglas? Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies over de verschillende uitvoeringen, typen en mogelijkheden. Onze online keuzehulp helpt u in drie eenvoudige stappen advies te geven over de perfecte (monumentale) oplossing. Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.