Klassiek Dubbelglas zorgt voor authenticiteit in Doesburg

Eigenaar van oude dokterswoning in Doesburg brengt alles terug in oude staat met hedendaagse oplossingen

Het herenhuis aan de Koepoortstraat in Doesburg is gebouwd in 1871 vermoedelijk als dokterswoning voor dr. Bloemers. Het pand heeft een traditionele, aan het neoclassicisme ontleende gevelopbouw, terwijl de ornamenten in Neo-Lodewijk XV-stijl zijn uitgevoerd. De vensters in gepleisterde, geprofileerde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken en terracotta kuiven geven het gebouw een statig uiterlijk.

De nieuwe eigenaren van het pand, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Doesburg, zijn in een rustig tempo dit gigantische huis aan het renoveren met zoveel mogelijk behoud van originele materialen en zo duurzaam mogelijk. Aangezien zij in dit pand wonen én werken is comfort van wezenlijk belang.

Eisen voor gevelrenovatie

Met deze belangrijke eisen zijn zij uitgekomen bij Melchior Peters van Klassiek Dubbelglas uit Velp. Zij zijn gespecialiseerd in monumentale beglazing en tochtafdichting. “Wij zijn gedreven door de schoonheid van klassieke architectuur en staan voor het behoud van monumentale panden. Wij bekommeren ons om het pand net zozeer als de eigenaar dat doet. Kwaliteit van de gebruikte materialen is dus het allerbelangrijkste”, aldus Peters. 

Schuiframen en monumentenglas

Eén van de eerste aspecten die aangepakt zijn in de renovatie is de beglazing. De kozijnen bevatten -voor die tijd- zeer grote schuiframen, voorzien van enkel glas en geprofileerde wisseldorpels. In overleg met de eigenaar is ervoor gekozen de klassieke enkele ruiten te vervangen voor ultradun Monuglas® Classic. Deze nieuwe ruiten hebben een u-waarde van 2.0. Een aanzienlijke verlaging vergeleken met de originele ruiten. Doordat het dubbele glas ultra dun is, is het niet te zwaar voor de schuiframen.

“In het totaal hebben we zo’n 80 ruiten vervangen” vervolgt Peters. “Voor die tijd zijn het opmerkelijk grote ruiten zonder roedes. De 150 jaar oude originele ruiten waren kwalitatief erg mooi en dik, maar helaas niet duurzaam genoeg. Het uiterlijk van de Monuglas® ruiten komt zeer goed overeen met deze oude ruiten. Dat stemde de eigenaar gelukkig.”

De voorzijde van het pand is met veel elan ontworpen, waarbij de profielen in de gevelstenen is doorgetrokken in het kozijn. De ruiten moesten dan ook van de binnenzijde gezet worden met gebruik van glaslatten. De ruiten aan de achterzijden zijn wel verdeeld met roedes en gezet met stopverf aan de buitenzijde. “De details van profielen maakt het pand karakteristiek. Ik ben blij dat we dat er niet af hoefden te halen. Het is volledig origineel en naar de handtekening van de architecten”, aldus Peters.

Dichten van kieren

Niet alleen de ruiten zijn vervangen, ook heeft Klassiek Dubbelglas aandacht besteed aan tochtafdichting door de kieren van de kromme schuiframen en rond de kozijnen en deuren te dichten. Door de woning tocht vrij te maken, komt de lucht stil te staan en is het makkelijker te verwarmen. Peters: “De eigenaar heeft laten weten nu al duidelijk een verschil in comfort te ervaren.” In de volgende fase van de renovatie zal hij ook de muren en het dak van het huis isoleren.

Waarom Monuglas®

Sinds jaar en dag werkt Klassiek Dubbelglas met Monuglas®. “Dit monumentenglas is voor mij het mooiste product in de markt. Kwaliteit van de samenstelling is ook goed, ik heb nog nooit een lekke ruit gehad. Daarnaast werk ik graag samen met de mensen van producent Stolker Glas. Als er een ruit is gesneuveld op de bok of een ruit heeft de verkeerde maat, krijg ik binnen een paar dagen een nieuwe. Daar doen ze nooit moeilijk over. Of je nu 1 ruit bestelt of 1000, dat maakt voor hen niet uit. Er is altijd persoonlijk contact, goed advies en afspraken worden nagekomen. Met andere woorden, iedereen, groot of klein, op de zelfde manier, met dezelfde snelheid en hetzelfde gemak geholpen. Dat spreekt mij aan.”

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.