Stadhuis Groningen: verduurzaming van een historische kolos

Zodra je de Grote Markt in Groningen oploopt is er één pand dat er met kop en schouders bovenuit steekt: het stadhuis. Een iconisch gebouw dat al eeuwenlang het stadsbeeld siert en een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de stad. 

Om ervoor te zorgen dat het monument nog eeuwenlang meegaat, is het in de jaren 2020 tot 2022 helemaal verbouwd. Tijdens dit project is er veel gerenoveerd en verduurzaamd. Weten hoe wij hier een rol in hebben gespeeld? Lees dan verder.

De aanpak

In de zoektocht naar de beste glasoplossing kwam de Gemeente Groningen terecht bij Monuglas®. Na een persoonlijk bezoek Bart Vroegh, adviseur monumentale beglazing, vormde zich een passend advies en vonden we samen een glasoplossing die perfect aansloot bij de situatie van het stadhuis en de wensen van de gemeente. Het pand was slecht geïsoleerd en toe aan verduurzaming. Door een goede balans in isolatie tussen onder andere het glas, de kozijnen, de muren en de deuren is het energielabel van het stadhuis van G getransformeerd naar A+++.  Zo werd ook het oude enkelglas vervangen door dubbelmonumentenglas van Monuglas®.

Wil je de volledige verbouwing terugkijken? Dat kan hier!

De oplossing

Het statige pand heeft een rijke geschiedenis vol veranderingen en architectonische aanpassingen. Door te kiezen voor Monuglas® Historic bleef het historische karakter en de uitstraling van het monumentale pand bewaard. Voor de noord- en westgevel is gekozen voor Monuglas® Historic 9 | U = 2,0. Door de sterke vertekening in de beglazing is de klassieke uitstraling en het authentieke gevelaanzicht van het monumentale pand gewaarborgd. Het dubbele glas heeft een isolatiewaarde van 2,0 W/m²K voor optimaal comfort en energiebesparing.

De zuid- en oostgevel is gezet met Monuglas® Historic ECO 10 | U = 2,0. Dit type houdt zonnewarmte beter tegen. Hierdoor wordt het minder warm zodra de zon op het glas komt te staan. Dit zorgt voor een prettigere binnentemperatuur en minder verkleuringen van het behang en de kunst op de muren.

Naast het vervangen van al het glas door Monuglas®, is er gekozen voor een nieuwe groene kleur voor de kozijnen. In combinatie met Monuglas Historic® is het architectonisch ontwerp en de monumentale uitstraling weer in harmonie gebracht.

Isoleren in balans

Het verduurzamen van monumenten is een geweldige puzzel: hoe verlagen we de energierekening met respect voor de monumentale en esthetische waarde? En welke rol kan glas spelen bij de verduurzaming? Lees er meer over in onze blog: ‘Verduurzamen van monument; waar te beginnen?

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.