Voormalig huis van Hugo Claus in ere hersteld

Op maat gemaakte vensters door Belgische renovatiespecialist Arthur Vandendorpe en Monuglas®


De bewoners van Gent kennen allen het statige herenhuis gelegen aan de Predikherenlei, waar de beroemde Vlaamse schrijver Hugo Claus woonde. Dit mooie hoekpand, opgetrokken in 1878, ademt geschiedenis uit en huisvestte ook een kunstgalerie. Het pand is gebouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van Migon en Ramont architectes-entrepreneurs uit Gent en heeft een erfgoedkundig gereclasseerd interieur en exterieur. Het bestaat uit maar liefst vijf bouwlagen van zo’n 110m2 per verdieping. De eerste verdieping, voorzien van een balkon, is de etage waar Claus in de jaren 60 woonde.

Isolatie en geluidswering


Het herenhuis is recent volledig gerestaureerd door Renovatie & Restauratie specialist Arthur Vandendorpe. Zij geven monumentale panden in heel België een hedendaagse functie, met behoud van en respect voor het historisch karakter in combinatie met een verhoogd comfort. De Predikherenlei nr.13 is getransformeerd tot luxe appartementen waarbij de eisen voor comfort zeer hoog zijn gesteld. Goede isolatie en geluidswering van de beglazing zijn daarin van groot belang. In samenspraak met de opdrachtgever en naar restricties van Erfgoed Gent heeft Arthur Vandendorpe gekozen voor Monuglas® Classic Protect 12 in dit pand. Deze beglazing voldeed aan alle moderne voorwaarden en doet recht aan de klassieke uitstraling van het pand.

Op maat gemaakt

“Monuglas heeft meerdere goede referenties in België. Daarnaast voldoet het glas aan alle eisen van de bouwheer en Erfgoed Gent; te weten een maximale glasdikte van dubbel gelaagd veiligheidsglas van 12mm, een zo hoog mogelijke U-waarde voor deze glasdikte en een licht getrokken aanzicht. Een U-waarde van 2 én de mogelijkheid voor witte afstandshouders was voor ons de beste keuze”, aldus Tom de Turck, projectleider van Arthur Vandendorpe.

Passend in de sponningen

Door verwering in de loop van de jaren moest de helft van de ramen in het pand vervangen worden. Deze zijn volgens de oorspronkelijke raamprofilering gereconstrueerd in het atelier van Arthur Vandendorpe. Het deel wat in betere staat verkeerde hoefde enkel te worden aangepast door het dieper frezen van de sponningen, waardoor het dubbelglaspakket kon worden ingewerkt.  

Samenwerking

“De samenwerking met Stolker Glas, de producent van Monuglas®, verliep positief, met name omdat er veel keuze was in de samenstelling van het dubbelglaspakket. De orders werden netjes binnen de standaard levertijden van circa 3 weken bezorgd”, besluit De Turck. “Met deze renovatie hebben we één van de bekendere monumenten van Gent weer in ere hersteld. De grandeur van Hugo Claus komt weer tot leven volgens de eisen van de moderne tijd.”

Wilt u als bouwheer, architect of renovatiespecialist meer informatie over de mogelijkheden van Monuglas®, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.


Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.