Het Dokhuis in Rotterdam, waar het verleden de toekomst omarmt

Waar alles om het Dokhuis is doorontwikkeld, gemoderniseerd en gegroeid, lijkt de tijd bij het Dokhuis stil te hebben gestaan. Dit monumentale pand heeft verschillende bestemmingen gekend. Zo ontstond het ooit als het gemeentekantoor voor de Rotterdamse haven. Door de jaren heen hebben verschillende horecaondernemingen zich er gehuisvest, maar sinds kort is stichting NIVOZ hier te vinden. Na 100 jaar was het pand toe aan een grote opknapbeurt. In 2022 is dit project gestart en is het Dokhuis verbouwd en verduurzaamd. 

De aanpak

Het Dokhuis gaat al jaren mee en heeft flink wat meegemaakt. De verhalen bewaren en de historische uitstraling behouden, maar het pand tegelijkertijd aan de hedendaagse wensen en eisen laten voldoen, dat wekte een groot vraagstuk op bij stichting NIVOZ. Omdat het hier gaat om een monumentaal pand, is het belangrijk dat de monumentale waarde bewaard blijft tijdens de verduurzaming. 

Doklaan 10 dokhuis binnen erker

Bart Vroegh, adviseur monumentale beglazing, ging langs bij het Dokhuis om onder andere de aannemer, architect en opdrachtgever te ondersteunen en te adviseren over de beste glasoplossing. Hierbij hield hij rekening met de balans in isolatie met andere elementen van het gebouw, zoals de vloer, de muur en het dak. 

Voor dit project was de aannemer ook nog op zoek naar een geschikte glaszetter. Vanuit zijn brede netwerk van glaszetters lukte heeft Bart Glaszettersbedrijf GlasVast aangedragen. Zij zijn gespecialiseerd in het vervangen van monumentale beglazing.

De oplossing

Met het vraagstuk in handen, ging Bart aan de slag om de beste glasoplossing te vinden voor dit monument. Na het beoordelen van onder meer de afmetingen van de ruiten en de ruimte in de sponning heeft Bart Monuglas® Classic 9 | U = 2,6 z geadviseerd.Om er zeker van te zijn dat dit de beste oplossing is, is er een proefplaatsing gedaan. Met de proefplaatsing wordt zichtbaar of alle elementen (zoals welving, kleur, lichttransmissie, etc.) van dit type glas inderdaad ten goede komen aan het monument. 

Doklaan 10 raam dokhuis

Na de proefplaatsing is de bestelling in september 2022 geplaatst en in oktober 2022 is het meeste glas al uitgeleverd. Zo kon GlasVast aan de slag: “Wij namen de maat op en maten alles in, maar we hebben bijvoorbeeld ook alle sponningen uitgefreesd. We hebben dus alles schoon gefreesd, netjes gegrond en ervoor gezorgd dat alle sponningen dezelfde diepte hebben. Zo behoudt het pand dezelfde uitstraling als vroeger.” Aldus glaszetter John de Bruijne over dit project. 

Inmiddels is het glas geplaatst en is het Dokhuis verduurzaamd en gemoderniseerd, zonder het historische karakter te verliezen. Het is een plek vol creativiteit en goede verhalen. Zo is er een werkcafé, maar kan men er ook diverse ruimtes huren voor workshops en seminars. 

Meer foto’s van het eindresultaat

Meer weten over het Dokhuis? Lees het hier.

Samen isoleren we in balans

Met bijna 63.000 monumenten heeft Nederland nog een grote uitdaging voor de boeg. Glas speelt een grote rol in de verduurzaming en modernisering van al deze monumentale panden. Want hoe slagen we erin om de energiekosten te verlagen zonder dat het afbreuk doet aan de schoonheid van het pand? Lees meer over de rol van glas en isoleren in balans in ons artikel: ‘Verduurzamen monument gaat om balans in isolatie’.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.