Verduurzamen monument gaat om balans in isolatie

In balans isoleren met Monuglas®

Mede door de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs heeft het verduurzamen van monumenten een vlucht genomen. Naast het in ere herstellen van de historische waarde van een monument, ligt de focus bij renovatie nu dus steeds meer op energiebesparende maatregelen. Of te wel het isoleren van muren, vloeren, dak of gevels waarbij kozijnen worden voorzien van hoogwaardig isolatieglas. Streven naar de hoogste isolatiewaarde is echter niet zaligmakend. Dat leggen we graag uit.

Over-geïsoleerd

Belangrijk is dat de isolerende maatregelen in balans zijn voor het specifieke monument. Vocht in de woning slaat namelijk altijd neer op het koudste oppervlak. Dit principe is bekend van condens op enkelglas ruiten. Mochten de ruiten tot de laagste U-waarde geïsoleerd worden, dan zal het vocht neerslaan op bijvoorbeeld de enkelsteen muren. Als het niet mogelijk is de muren op te dikken, is er sprake van over-isolatie. Dit veroorzaakt schimmel, geur en een ongezond, oncomfortabel binnenklimaat. Die condities dragen niet bij aan werkelijke verduurzaming van het monument.

Optimale isolatie niet altijd laagste u-waarde

Omdat elk monument uniek is, vraagt dit per situatie om een specifieke aanpak en oplossing. Het is daarom belangrijk bij de start van de renovatie zorgvuldig te berekenen wanneer de mogelijkheden voor muur-, vloer-, dak- en gevelisolatie met elkaar in balans zijn. Op basis van deze berekeningen adviseert Monuglas® in samenspraak met alle betrokken partijen, zoals de architect, aannemer of glaszetter, de meest optimale glassamenstelling, qua isolatiewaarde én authentieke uitstraling.

Aanbod op maat

Monuglas® put uit meer dan 20 jaar ervaring en kennis op dit gebied. Zij leveren het breedste gamma aan monumentale glasoplossingen. Samenstellingen variëren in u-waarden van 0,4 tot 5,8 w/m2K, diktes van 6 tot en met 16mm, vacuüm of gas gevuld en zijn in alle voorkomende authentieke uitstralingen leverbaar. Ook als het letselwerend, inbraakwerend, brandwerend, geluidswerend, zonwerend of UV-werend moet zijn. Zo kan het isolerende glas volledig op maat samengesteld worden, zodat alle energiebesparende maatregelen in balans zijn

Wilt u meer weten over Isoleren in Balans met Monuglas®? Neem contact op met onze adviseur of bezoek ons tijdens:
Erfgoed & Ambacht op 8 september, Soesterberg. Ga naar deze website en gebruik code EAMG22 voor gratis toegang
Architect@Work 15 & 16 september, Ahoy Rotterdam. Meld u gratis aan via deze link.

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.