Enkelglas isoleren, wat zijn de mogelijkheden?

Veel monumentale panden bevatten nog enkelglas, wat in strijd is met moderne comfort- en energienormen. Enkelglas veroorzaakt condensatie en schimmelvorming, wat meer onderhoud vergt. Het isoleren hiervan is dan ook een verstandige keuze. Dit bespaart niet alleen energie, maar verbetert ook geluidsisolatie en verhoogt de waarde van de woning.

Bij het isoleren is het essentiële om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de historische uitstraling van het glas en het type sponning. Afhankelijk van de bouwperiode kunnen er variaties zijn in glaskwaliteit, zichtbare kenmerken zoals welvingen en kleur, en de breedte van het kozijn. In sommige gevallen, vooral bij oudere panden met smalle of stalen kozijnen, past HR++ dubbelglas mogelijk niet. Welke alternatieven zijn er dan?

Folie of overgordijnen

Een eenvoudige manier om enkelglas te isoleren, is door isolatiefolie te gebruiken. Voornamelijk wanneer het vervangen of extra isoleren van het bestaande glas niet mogelijk is. Een specialist kan de folie op het raam aanbrengen. Daarnaast zijn overgordijnen een goede optie om meer warmte binnen te houden.

Hoewel deze oplossingen kosteneffectief zijn, verbeteren ze de isolatiewaarde slechts in beperkte mate. Er blijft nog steeds kans op condensvorming en extra onderhoud. Bovendien bieden overgordijnen of raamfolie minder effectieve geluidsdemping.

Enkelglas isoleren met voorzetramen

Als u de originele ruiten wilt behouden in een monumentaal pand, kunt u gebruik maken van voorzetramen of achterzetramen. Deze opties verbeteren aanzienlijk de isolatiewaarde en hebben ook een geluiddempend effect. Echter, het schoonmaken van de ruiten kan moeilijker zijn en het gebruik ervan is duidelijk zichtbaar. Daarom is het niet in alle gevallen toegestaan om voorzetramen te plaatsen, omdat dit de originele uitstraling te veel kan veranderen. Een veelgebruikte optie zijn daarom achterzetramen. Dankzij de plaatsing aan de binnenkant, verandert het uiterlijk van de gevel niet.

enkelglas isoleren

Monumentaal dubbelglas

U kunt er ook voor kiezen om het enkelglas te vervangen door extra dun isolatieglas, speciaal ontworpen voor (rijks)monumenten. Dit type glas, zoals Monuglas®, bootst de karakteristieke eigenschappen van klassiek glas na. Monuglas® biedt verschillende oplossingen aan, zoals Historic, Classic en Modern, die elk een specifieke replicatie van monumentenglas bieden met variaties in welving, oneffenheden en lichtreflectie die passen bij verschillende historische perioden. Bovendien kan de samenstelling van het glas worden aangepast aan de dikte van de originele sponning van het raam, of dit nu van hout of staal is.

Op deze manier bereikt u de meest optimale isolatiewaarde, tot wel 1,5 W/m²K, vergeleken met modern HR++ glas. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, zijn de voordelen aanzienlijk. De karakteristieke uitstraling van het pand blijft behouden, terwijl een hoogwaardige isolatiewaarde wordt bereikt. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op energiekosten en minimaliseert condensvorming, waardoor onderhoudskosten dalen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om enkelglas te isoleren? Vul dan onze keuzehulp in of vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze adviseurs.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.