Verduurzaming de Volharding: historische pracht in een nieuw jasje

De Volharding is een van de vele rijksmonumenten die te vinden zijn in ARTIS. Doordat het zo’n oud pand is, is verduurzaming en goed onderhoud essentieel. Eind 2022 heeft ARTIS in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Volharding volledig verduurzaamd. 

In hartje Amsterdam vind je de oudste dierentuin van Nederland: ARTIS. ARTIS is een welbekend fenomeen onder elke Nederlander en staat bekend om de rijke historie in het park. De Volharding is al sinds 1866 onderdeel van ARTIS. Hoewel dit voormalige rijstpakhuis in 1886 grotendeels is afgebroken, gaat het fundament al heel wat jaren mee. in 1888 is een nieuw museum op het fundament gebouwd. Vandaag de dag bevindt zich in dit pand nog steeds een museum.

Verduurzaming van de Volharding

Het verduurzamen van een Rijksmonument is een gecompliceerd proces waar veel factoren bij komen kijken. De belangrijkste vraag hierbij is: “Hoe behouden we de historische uitstraling en zorgen we er tegelijkertijd voor dat het gebouw nog lang meegaat?” 

Hoe ARTIS bij Monuglas® is gekomen? In opdracht van ARTIS ging De Boer Schilderwerken via de aannemer aan de slag met dit vraagstuk. De Boer Schilderwerken en ARTIS hebben beiden al eerder met Monuglas® gewerkt. Het contact was dus zo gelegd. Bart, adviseur monumentale beglazing bij Monuglas®, ging op bezoek bij de Volharding en bekeek de situatie nauwkeurig. Hij keek bijvoorbeeld naar de sponningen, het type kozijn en natuurlijk naar het huidige type glas, maar ook naar de rest van het monument en haar eigenschappen. Het is namelijk belangrijk dat alle isolerende maatregelen in balans zijn. Op basis hiervan gaf Bart een passend advies voor het beste type monumentenglas voor de Volharding. 

De oplossing

Om de verduurzaming van de Volharding te realiseren, is het beter geïsoleerd met onder andere monumentenglas van Monuglas® en zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak van het gebouw. Door Monuglas® te kiezen, blijft de sfeer en het karakter van het pand bewaard. “We hebben een proefopstelling gedaan met Monuglas® en toen bleek dat dat ook daadwerkelijk de beste oplossing was en is er voor Monuglas® gekozen.” Aldus Ben van De Boer Schilderwerken. “Wij hebben het oude glas er zelf uitgehaald en het nieuwe glas er weer geplaatst en afgewerkt. Ze waren blij met de uitstraling van het glas.” Zo kunnen we nog jarenlang genieten van de historische sfeer in het dierenpark. 

Balans in isolatie

Eén ding is duidelijk: bij het verduurzamen en isoleren van een monumentaal pand komt veel kijken. Zoals we net al even benoemden is de balans van de isolerende maatregelen in balans zijn. Maar wat gebeurt er als dit niet zo is? En hoe creëert u de optimale balans? Lees meer over isoleren in balans in ons artikel ‘Verduurzamen monument gaat om balans in isolatie.’

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.