In gesprek met Richard Geraerts over isolatie en ventilatie

‘Vind de juiste balans tussen isolatie, ventilatie en het behoud van het historische karakter’

Richard Geraerts, commercieel eindverantwoordeijke bij DUCO met zeventien jaar ervaring in kunstof- en aliminiumkozijnen, deelt zijn inzichten over de evolutie van duurzaamheid, isolatie en ventilatie in de bouwsector.

Richard, hoe zie je de ontwikkeling van duurzaamheid in de bouw?

“Duurzaamheid evolueert snel. Het gaat niet alleen om isolatie en ventilatie, maar ook om energie-efficiëntie en het behoud van het binnenklimaat. We merken een groeiende bewustwording van de noodzaak om gebouwen energiezuiniger te maken, vooral gezien de druk op natuurlijke hulpbronnen.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste aspecten bij het verduurzamen van gebouwen?

“Het is essentieel om per project te evalueren wat de beste duurzaamheidsmaatregelen zijn. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type gebouw, de bouwkundige staat en de gebruikersbehoeften. Naast isolatie en ventilatie spelen ook aspecten zoals materiaalkeuze, energiebronnen en gebruik van hernieuwbare energie een grote rol.”

Hoe belangrijk is de balans tussen isolatie en ventilatie, vooral bij monumentale panden?

“Bij monumenten is het behoud van het historische karakter van groot belang. Over-isolatie kan leiden tot problemen zoals vochtproblemen en condensatie, wat schade aan het monument kan veroorzaken. Daarom moeten we zorgvuldig afwegen welke isolatiemaatregelen passend zijn, zodat het monument duurzamer wordt zonder afbreuk te doen aan zijn erfgoedwaarde.”

Welke trends zie je momenteel in de sector als het gaat om isolatie en ventilatie?

“We zien een opkomst van innovatieve isolatiematerialen en technologieën die zorgen voor een betere balans tussen isolatie en ventilatie. Bijvoorbeeld dun glas, zoals Monuglas®, biedt nieuwe mogelijkheden om historische panden te isoleren zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk. Ook zijn er geavanceerde ventilatiesystemen die zorgen voor een gezond binnenklimaat met minimale energieverliezen.”

Hoe ziet de toekomst eruit wat betreft duurzaamheid in de bouwsector?

“Ik verwacht dat duurzaamheid een steeds prominentere rol zal spelen in de bouwsector. Technologische innovaties zullen blijven bijdragen aan efficiëntere isolatie- en ventilatiesystemen. Ook de wet- en regelgeving zal naar verwachting strenger worden, waardoor duurzame bouwpraktijken de norm zullen worden.”

Wat is jouw visie op de rol van DUCO in deze ontwikkelingen?

“Bij DUCO streven we naar continue innovatie en excellentie in onze producten en diensten. We willen voorop blijven lopen in duurzame bouwoplossingen, waarbij we altijd oog hebben voor de balans tussen technologische vooruitgang en respect voor erfgoed en milieu.”

Wat zou je willen adviseren aan eigenaren van monumentale panden die hun gebouwen willen verduurzamen?

“Het is belangrijk om samen te werken met experts die ervaring hebben met monumentenzorg en duurzaam bouwen. Zij kunnen helpen bij het vinden van de juiste balans tussen isolatie, ventilatie en het behoud van het historische karakter. Daarnaast is het raadzaam om te investeren in maatregelen die op lange termijn duurzaamheid en energie-efficiëntie bevorderen.”

Monuglas over de balans tussen isolatie, ventilatie en het behoud van het historische karakter

Bij het verduurzamen van monumenten speelt glas een cruciale rol, maar het is essentieel dat isolatiemaatregelen in balans zijn. Elk monument is uniek en verdient daarom een persoonlijke aanpak. Een zorgvuldige afweging van muur-, vloer-, dak- en gevelisolatie voorkomt over-isolatie, wat kan leiden tot vochtproblemen, schimmel en een ongezond binnenklimaat. Tegelijkertijd is het behoud van authenticiteit en karakteristieke eigenschappen van het glas belangrijk. Moderne technieken zoals monumentenglas bieden een nostalgische uitstraling met verbeterde isolatiewaarde, terwijl aspecten zoals afmeting, gewicht, kleur en geschiktheid voor het type kozijn van het monument nauwkeurig moeten worden overwogen.

Voor meer advies over het verduurzamen van monumentale panden met behoud van balans tussen isolatie en ventilatie, kunt u hier verder lezen of contact opnemen met onze glasadviseurs via monuglas@stolkerglas.nl.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.