Vacuümglas, wat is het precies?

Vacuümglas, wat is het precies? Vacuümglas is extra dun isolatieglas waarbij de tussenruimte (de spouw) tussen de glasbladen is verkregen door gebruik te maken van een vacuüm. De glasbladen zijn met bijna onzichtbare afstandhouders verspreid over het vacuümglas om van elkaar gescheiden te worden.

Eigenschappen vacuümglas

Wat zijn de eigenschappen van vacuümglas precies? De samenstelling van vacuümglas zorgt ervoor dat er hele lage U-waarden gerealiseerd kunnen worden, wat betekent dat het een zeer hoog isolatiewaarde effect heeft. Dankzij de geringe dikte van de samenstelling kan vacuümglas, met soms een geringe aanpassing van de sponning, makkelijk toegepast worden in monumenten. 

De basisuitvoering van vacuümglas is standaard niet aangepast op de karakteristieke uitstraling van een monument. Door aan de buitenzijde van de samenstelling te kiezen voor een glasblad met een welvend oppervlak is het geschikt ter vervanging van het originele glas. 

Wat kost vacuümglas?

Wat kost het nou precies om vacuümglas te maken? De technologie hiervan is betrekkelijk nieuw en ondanks de hoge isolatiewaarden zijn er een aantal aspecten waarmee rekening gehouden mag worden. Vacuümglas is namelijk niet bepaald goedkoop. Op de lange duur is nog niet bekend of er een verstoring van het beeld is door de afstandhouders tussen het glas. Tevens kan er daardoor bij condensatie een dambord effect ontstaan. De terugverdientijd is daardoor lastig te berekenen voor vacuümglas. 

Wat zijn de voor- en nadelen van vacuümglas?

Voordelen van vacuümglas:

 • Vacuümglas heeft een erg lage U-waarde van 0,40 W/m2K.
 • Door de lage isolatiewaarde isoleert het beter dan andere glasoplossingen tot nu toe.
 • Het basisproduct heeft een float uitstraling. Dit kan opgedikt of gelamineerd worden.
 • Leverbaar vanaf 10 millimeter;
 • Heeft een LTA-waarde tot 70%;
 • Een relatief dure oplossing vergeleken met andere typen glas;
 • Levertijd vanaf 14 weken;

Eventuele nadelen van vacuümglas:

 • De isolatiewaarde is zodanig laag, dat de kans op over-isolatie erg groot is. In ons artikel over isolatiewaarde gaan we dieper in op de gevaren van over-isolatie.
 • Doordat de afstandhouders tussen het glas zichtbaar zijn, zijn er kleine zwarte puntjes in de hele ruit te zien;
 • Vacuümglas is een redelijk nieuw product. Daardoor is het nog niet mogelijk om te zeggen hoe lang dit product het meegaat;
 • In de basis heeft vacuümglas een floatuitstraling. Deze moderne uitstraling kan ten nadele zijn voor het historische karakter van een monumentaal pand.

Alternatief vacuümglas

Wat is precies een alternatief voor vacuümglas? Een ultra dun dubbelglas dat geschikt is voor monumenten. De tussenruimte tussen het monumentenglas en de extra isolerende ruit is een paar millimeter breed. Deze is voorzien van een gasvulling. De isolatiewaarde en mate van geluidwering komt in de buurt van vacuümglas. 

De kaders van extra dun isolerend dubbelglas zijn standaard zwart , maar andere kleuren zijn mogelijk. Bij vervanging van monumentale beglazing dient het buitenste glasblad in welvend of golvend te worden uitgevoerd.

Extra dun dubbelglas is al mogelijk bij een geringe aanpassing van de sponning/constructie zodat de profilering van het raam gehandhaafd kan blijven. Qua toe te passen glassoorten zijn er veel opties, waarbij ook andere prestaties kunnen worden meegenomen. Vaak wordt een zogenaamde verlaagde randverbinding toegepast, waarmee de bestaande situatie beter kan worden nagebootst. De levensduur van monumentenglas is lang en wordt geleverd met product garantie. 

Toepassing

Voor het plaatsen van vacuümglas dienen de voorschriften van de leverancier/ producent van het vacuümglas gevolgd te worden. Deze bestaan vaak uit voorschriften vanuit de NPR 3577 “Beglazen van gebouwen” en specifieke voorschriften voor het toe te passen product. Wat een belangrijk onderdeel daarvan is de beglazingskit. Dit ook vanwege de vereiste verdraagzaamheid met het materiaal van de randafdichting van de isolerende beglazing. Deze zogenaamde stopverf vervangende kit is in tegenstelling tot het traditionele stopverf elastisch en ook in diverse kleuren verkrijgbaar en indien nodig overschilderbaar.

Voor meer informatie neem contact op met onze glas adviseur of maak gebruik van de Keuzehulp

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.