Wat is de isolatiewaarde van glas?

We hebben het continu over verduurzamen en als we kijken naar glas dan is het eerste waar men vaak aan denkt de isolatiewaarde van glas. Dat is niet gek. Om het juiste type glas te kiezen, zijn verschillende aspecten van belang en de isolatiewaarde is daar een van. Maar wat is de isolatiewaarde eigenlijk en wat is er dan nog meer belangrijk? Dat lichten we in dit artikel graag toe. 

Isolatiewaarde en U-waarde; hoe zit dat?

Het woord zegt het al: de isolatiewaarde geeft namelijk simpelweg aan in hoeverre het glas isoleert. In andere woorden: in welke mate het glas de warmte, of juist de kou buiten kan houden. Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe meer het glas isoleert. 

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er door het materiaal verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat, dus hoe hoger de isolatiewaarde van het glas. Dan is er ook nog de R-waarde. De R-waarde is eigenlijk precies het tegenovergestelde van de U-waarde. Dit laat namelijk zien in hoeverre de warmte in een pand wordt vastgehouden. Hiervoor geldt dan ook: hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde.  

De isolatiewaarde geeft dus niet alleen aan in welke mate de warmte, of kou buiten gehouden kan worden, maar ook binnen. Het zegt veel over je warmteverlies.

Wat is dan het verschil tussen Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde?

Het is goed om even stil te staan bij de verschillende onderdelen van een raam. Een raam bestaat uit het glas met het kozijn eromheen. 

  • Ug-waarde: de ‘g’ staat voor glass, oftewel glas. Om de Ug-waarde te meten, kijken we dus specifiek naar het glas en niet naar het kozijn.
  • Uf-waarde: de ‘f’ staat voor frame, oftewel kozijn. Hierbij wordt dus alleen naar het kozijn gekeken. Dit is onder andere afhankelijk van het materiaal, bijvoorbeeld kunststof of hout. 
  • Uw-waarde: dit laat de U-waarde van het volledige raam zien. De ‘w’ staat namelijk voor window, oftewel raam. 

Als we kijken naar het verduurzamen van het glas, hebben we het dus vaak over de Ug-waarde. Dus nogmaals: een lagere Ug-waarde betekent een hogere isolatiewaarde.

Maar waarom is de isolatiewaarde van glas zo populair?

Het is niet gek dat vandaag de dag de focus vooral op de isolatiewaarde en u-waarde ligt. We willen zo veel mogelijk en zo snel mogelijk isoleren om vervolgens een zo duurzaam mogelijk pand te creëren. Maar glas heeft veel meer functies dan enkel het isoleren van een pand. Zo is het ook belangrijk om te kijken naar:

  • Lichttransmissie (LTA/TV): het doorlaten van licht is misschien wel de belangrijkste functie van glas.
  • Zontoetredingsfactor (ZTA/G): de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat;
  • Uv-transmissie: de hoeveelheid uv-stralingen die het glas doorlaat;
  • Akoestiek (Rw(-C;Ctr): Glas houdt (voor een groot deel) geluiden van buiten, buiten en geluiden van binnen, binnen;
  • De mate van inbraakbestendigheid.

Is er dan één ideale isolatiewaarde? 

Nee, er is niet één ideale isolatiewaarde. Hoewel er vaak cijfers worden genoemd, is de ideale isolatiewaarde voor het ene (monumentale) pand heel anders dan voor het andere. Dit heeft onder andere te maken met de hiervoor genoemde andere eigenschappen van glas. Elk (monumentaal) pand is anders en verdient een andere aanpak. 

Verder is niet alleen het isoleren van glas (of raam) belangrijk. Het gaat namelijk om de balans in isolatie. Het kiezen voor de oplossing met de laagste isolatiewaarde lijkt in eerste instantie misschien goed, maar dit kan veel gevolgen hebben, namelijk:

  • De sfeer van het pand gaat verloren door een andere lichtinval. Bijvoorbeeld door een andere kleur of andere dikte van het glas; 
  • Te veel isoleren kan zorgen voor te weinig ventilatie. Goed ventileren is belangrijk voor voldoende gezonde lucht; 
  • Het vocht verplaatst zich naar andere plekken van het huis die minder goed geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld de muur. Dit kan vochtplekken veroorzaken; 
  • De meeste glassoorten waarbij de isolatiewaarde van het glas heel laag is, hebben standaard afmetingen die vaak niet passen bij monumentale panden.

Wilt u weten welke glasoplossing en welke isolatiewaarde het beste bij uw monumentale pand passen? Daar helpen wij u graag bij!

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.