Hersteld glas-in-lood en Monuglas® verbeteren lichtopbrengst Maastricht CS

De restauratie van het Centraal Station in Maastricht (1916) is bijna voltooid. Eind april zijn de laatste gerestaureerde glas-in-lood ramen afgeleverd en geplaatst. In het stationsgebouw zitten 33 glas-in-loodramen van verschillende afmetingen. Ook is er in de gevel Monuglas monumentaal glas toegepast. De restauratiewerkzaamheden, gestart in maart 2019, zijn vertraagd door de corona-maatregelen. De definitieve oplevering van het gebouw vindt nu dit najaar plaats.

Het stationsgebouw van Maastricht dateert van 1916 en is ontworpen door architect George van Heukelom. Herkenbaar is de invloed in de architectuur van H.P. Berlage. ‘Het stationsgebouw van Maastricht is destijds zonder festiviteiten in gebruik genomen. De bouw viel namelijk samen met de Eerste Wereldoorlog’, zo vertelt architect ir. J.C. Ruland. Ramen die in het verleden in het gebouw zijn dichtgemaakt, zijn weer in ere hersteld. Het past bij de belangrijkste doelstelling van de restauratie: het gebouw in zijn authentieke staat brengen. Stationsmanager Ger Pagters: ‘Door de restauratie is er glasoppervlak bijgekomen. In de passage, de verbinding tussen de centrale hal en de perrons, is meer glas zichtbaar gemaakt. Er zijn open lichtkoepels geplaatst; verder zijn dakluiken, horizontale dakramen aangebracht. Samen met de toegevoegde led-verlichting geeft dat de reizigers meer licht.’ Een deel van de nieuw geplaatste beglazing van winkels en kantoren moest voldoen aan strenge brandwerende eigenschappen. Het gaat om glas met een brandvertragende werking die wordt gekwalificeerd in Europese weerstandsklassen NEN-EN-1201 en NEN 6069. De brandvertragende werking kan uiteenlopen naar gelang de gevraagde weerstandsklasse van EW 30 tot EW 90 minuten.

Glas in siervensters

GlasbewerkingsBedrijf Brabant restaureerde de siervensters en ruimten met plafondpanelen. Directeur Frank Coolen: ‘Het gaat om decoratieve beglazing op verschillende momenten in de geschiedenis van het gebouw aangebracht. Soms moeten glasvensters “herlood” worden, soms moet het glas worden bijgesneden. In de meeste gevallen heeft het glas een dikte van 2,5 millimeter en bevat het metaaloxiden die het glas plaatselijk kleuren. Onze restauratie betrof niet alleen de siervensters in de hal, ook plafondpanelen in de winkels van de HEMA en AH2Go zijn door ons gerestaureerd.’

Monumentenbeglazing

Het glas in de gevel bestond oorspronkelijk uit getrokken beglazing. Dit is vervangen door Monuglas van Stolker Glas uit Nieuwegein. Het monumentaal glas met een dikte van 9 tot 10 millimeter is enkel en isolerend toegepast. De ‘weving’ zorgt voor een zachte onregelmatige spiegeling die bijdraagt aan het monumentale karakter van het gebouw. Waar de beglazing vroeger semi-transparant was, is nu Crepi glas geplaatst, figuurglas met aan één zijde een oneffen structuur of reliӫf. Bart Vroegh, adviseur monumentale beglazing bij Stolker: ‘Monuglas is dun isolerend glas met een gunstige U-waarde tot wel 1,5 W/m2K en een LTA-waarde tot 82 procent. De U-waarde is de maat voor het warmteverlies van de beglazing. Hoe lager, hoe beter de isolerende eigenschappen. Het LTA-percentage geeft aan hoeveel zichtbaar licht door het glas wordt doorgelaten. Doordat het glas zo dun is, kan het eenvoudig worden verwerkt in ramen met een smalle sponning, zoals bij monumentale panden het geval is. Online hebben we daar vele voorbeelden van.’

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Glas in Beeld

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.