Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo in de gemeente Berkelland te Gelderland, is onderdeel van een geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats. Het kasteel wordt al begin 14e eeuw beschreven en is door de eeuwen heen meermalen uitgebreid en verbouwd, waardoor het een mengelmoes is geworden van bouwstijlen.

In 2013 kwam het landgoed in privébezit en is het zorgvuldig gerestaureerd tot Museum voor Modern Realisme met schilderijen van de beroemde Carel Willink.

Historie in modern eisenpakket

Voorafgaand aan de restauratie is veel vooronderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van dit rijksmonument. De normen die zijn gehanteerd voor de uitvoering van de restauratie waren streng. Het was volgens verantwoordelijke architect Cor Bouwstra echter niet perse de bedoeling om het gebouw in de oorspronkelijke staat terug te brengen. “Het gaat om een lange periode met verschillende bouwstijlen en daar moet je altijd een keuze in maken. Het is ook helemaal niet erg om nieuwe elementen toe te voegen, als ze maar wel recht doen aan het gebouw.”

De oorspronkelijke beglazing bestond uit meerdere uitvoeringen enkel glas. Het bood onvoldoende comfort, er was sprake van condensvorming en de isolatiewaarde was laag. Het geheel was dus dringend aan vervanging toe.

Comfort verhogen en interieur beschermen

De nieuwe ruiten moesten aan een aantal eisen voldoen. Het was van groot belang dat het glas zou passen in de smalle historische sponningen, zodat alle details van het houtwerk en de authentieke uitstraling van het gevelaanzicht behouden zou blijven.

 Daarnaast was het zaak dat het comfortniveau werd opgewaardeerd naar de standaard van deze eeuw. Het nieuwe glas diende bij te dragen aan de beheersing van het binnenklimaat en tevens energie te besparen door hogere isolatiewaarden. Als belangrijke eis werd toegevoegd dat het glas UV-werend diende te zijn om de schilderijen, wandpanelen en gordijnen te beschermen tegen verkleuring.

Modern in plaats van Historic

Op basis van de specifieke eisen heeft de adviseur van Stolker Glas geadviseerd om Monuglas®️ Modern toe te passen in plaats van Historic, ondanks de zeer oude leeftijd van het gebouw. De beglazing is bemonsterd en er is vervolgens een proefopstelling gemaakt, zodat de opdrachtgever en architect konden beoordelen hoe het glas eruit zou komen te zien.

“Oud glas namaken is geen kunst voor Stolker Glas. Maar de echte kunst zit ’m in het combineren van de historische karakteristieken met moderne wensen en eisen als hoge isolatiewaarden, uv-wering en veiligheid. Zo wordt het gerestaureerde pand ook meteen in duurzaamheid naar de toekomst gebracht”, aldus adviseur Monumentale Beglazing Bart Vroegh.

ECO Solar coating

De gekozen oplossing, Monuglas®️ Modern ECO Protect, is extra dun isolerend dubbelglas dat bij uitstek geschikt is voor monumentale panden met zeer smalle sponningen. De glassamenstelling is opgebouwd uit een extra dunne zonwerende buitenruit, voorzien van de ECO solar coating die een uitzonderlijke LTA/ZTA waarde biedt van 70/38. Deze is  speciaal voor dit project ontwikkeld en geproduceerd. Tevens is een extra dunne gelaagde binnenruit toegevoegd om de UV straling te weren. In combinatie met een extra isolerende gasvulling is de glassamenstelling slechts 10 mm dun met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde van circa 1,8 W/m2K. Hiermee is ruimschoots voldaan aan de wens van de opdrachtgever om het comfort te verhogen, energie te besparen, UV te werken en veiligheid te vergroten.

Uitvoering 

Stolker Glas heeft het hele proces van advies, ontwikkeling, productie en uitlevering van het  Monuglas®️ Modern ECO Protect in eigen beheer gehad. De grote hoeveelheid ruiten van verschillende formaten zijn gezet door Verhoeven Vastgoed Verbeteraars uit Arnhem. “Gezien de combinatie van de wensen en eisen van de klant is Stolker Glas op zoek gegaan naar een oplossing die nog niet bestond. Hierbij hebben zij verder gekeken dan de standaard te verkrijgen glasproducten en een unieke samenstelling van ruit ontwikkeld. Doordat Stolker Glas alles in eigen hand heeft, waren wij verzekerd dat de kwaliteit en de levertijd waren gewaarborgd. Het project is mede daarom uitermate goed verlopen”, aldus Verhoeven Vastgoed Verbeteraars.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.