Schweer Bey de Beckehof

Het monumentale Schweer bey der Beckehof is een stap terug in de tijd: grote oude bomen, historische gevels en een klok die helder de hele uren slaat. Het ademt de historie, maar toch voldoet het aan de eisen van deze tijd, dankzij een slimme, duurzame renovatie.

In het Gelderse dorp Dieren werd dit hofje in 1913 gebouwd als wooncomplex voor ouderen in opdracht van de Nederduitsch Hervormde Gemeente van Amsterdam. In 2000 werd het overgenomen door woningbouwvereniging Vivare die het nog steeds verhuurd aan ouderen, ongeacht hun geloof. In de jaren daarna is het rijksmonument in opdracht van Vivare grondig gerestaureerd. In 2019 zijn de 35 bewoners door Weijman Vastgoedonderhoud voorzien van meer comfort door alle 300 ruiten te vervangen met isolerend Monuglas. “Als woningcorporatie werken wij aan een CO2-neutrale woningportefeuille, zonder huurverhoging. Daarnaast hebben we te maken met een rijksmonument. Weijman is zeer goed in staat geweest die eisen voor ons te combineren”, vertelt projectleider Ilco Postma van Vivare.

Authentieke uitstraling

“Ons startpunt was de duurzame ambitie van Vivare” vertelt Cees van den Berg, van Weijman Vastgoedonderhoud. “Maar in dit prachtige rijksmonument kan geen standaard HR++ glas geplaatst worden. De ramen en kozijnen zouden bijvoorbeeld teveel aangepast moeten worden om de dikte van het glas kwijt te kunnen.” Met Monuglas® Classic van slechts 8 millimeter dikte is de isolatie in balans en zijn er geen concessies gedaan aan de historie, en toch is er een significante verhoging in comfort gerealiseerd. Cees van den Berg: “De Monuglas-ruit heeft een goede U-waarde van 2,6 waardoor het label van D naar C kon gaan.”

Treintje

Om de kosten zoveel mogelijk te beperken is efficiënte in het project noodzakelijk. “In samenwerking met Stolker Glas hebben we een ‘treintje’ opgezet met daarin ten eerste houtrotsanering, vervolgens het plaatsen van het glas en het schilderwerk. Zo plaatsten we acht ruiten per dag. Stolker heeft de juiste hoeveelheden glas aangeleverd op de juiste locatie – ook binnen de bouwplaats. Dat scheelt veel lopen, tillen en dus ook tijd.”

Energiebesparing

“Onze huurders hebben nu een hoger comfort en in dit geval ook zonder huurverhoging”, stelt Ilco Postma. “Afhankelijk van het stookgedrag kan dit gemiddeld een energiebesparing opleveren van 26%. Hiermee hebben we weer een flinke stap gezet op weg naar ons CO2-neutrale doel.”

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.