Wat is monumentaal dubbelglas?

Gaat u uw monumentale pand renoveren of verbouwen? Dan zijn er vele opties om het oude enkelglas te vervangen voor nieuw glas. De voornaamste reden om glas te vervangen is de mate van isolatie. Glas dat beter isoleert, levert een grote bijdrage aan de totale isolatie van het pand, waardoor het pand comfortabeler wordt. Een van de opties die u voor het vervangen van het glas van monumentale panden tegenkomt is monumentaal dubbelglas. Wat monumentaal dubbelglas precies is en wat de voordelen zijn, vertellen we u in dit artikel.

Voorzetramen monument.

Terug in de tijd met monumentaal dubbelglas

Monumentaal dubbelglas is dubbelglas speciaal samengesteld voor monumentale panden. Monumentaal dubbelglas wordt ook wel monumentenglas genoemd en is dus een van de opties om het oude enkelglas te vervangen voor nieuw glas. Vroeger werd glas op een andere manier gemaakt dan de moderne technieken die we nu kennen. Glas werd handmatig getrokken. Dit zorgde voor vertekeningen, reliëf en verkleuring. Waar modern glas vlak en egaal is, is het eeuwenoude glas dat we vaak in monumenten terugvinden dus juist onregelmatig. Dit originele glas heeft een grote invloed op het karakter van een monumentaal pand, maar heeft als groot nadeel dat het nauwelijks isoleert en dus veel kou doorlaat. Dit haalt het comfort van het pand flink naar beneden. 

Door het oude enkelglas te vervangen door monumentenglas blijven de eeuwenoude uitstraling van het pand en het karakter bewaard. Tegelijkertijd gaat de mate van isolatie direct omhoog. Monumentaal glas is modern dubbelglas dat met dezelfde ouderwetse technieken wordt gemaakt. Daardoor blijven bijvoorbeeld de oneffenheden, lichtreflectie, kleuren en de welving hetzelfde als bij het klassieke glas. Verder is het glas extra dun waardoor het in de originele kozijnen verwerkt kan worden. 

Welke verschillende soorten monumentaal dubbelglas zijn er?

Monumentenglas van Monuglas® is verkrijgbaar in allerlei diktes, afmetingen en vormen. Het is mogelijk te kiezen uit Modern, Classic en Historic. 

  1. Monuglas® Historic

Monuglas® Historic is een replicatie van historisch glas dat rond 1900 werd toegepast. Dit monumentenglas heeft een sterk golvende vertekening en hoge lichttransmissie. 

  1. Monuglas® Classic

Monuglas® Classic is een replicatie van klassiek glas dat werd toegepast tussen 1930 en 1960. Het heeft een lichte welving en een zachte lichtreflectie.

  1. Monuglas® Modern

Monuglas® Modern is vlak glas zonder vertekening, maar het heeft wel een moderne industriële uitstraling. Dit glas werd na 1960 toegepast. 

Monuglas® oplossingen

Hoe goed isoleert monumentaal glas? 

Aangezien enkelglas bijna niet isoleert, zal het vervangen van dat oude glas altijd een goede optie zijn om de mate van isolatie te verbeteren. Monumentenglas heeft een Ug-waarde van 1,1 tot 3,6. Dit is een stuk lager dan enkelglas, waarbij de Ug-waarde vaak boven de 5 uitkomt. Hoe lager de Ug-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. 

Monumentaal dubbelglas in Stadhuis Groningen

Afhankelijk van het monument, de totale isolatie en de wensen van de eigenaar, kiezen we de geschikte Ug-waarde voor bij het monument. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar de mate van isolatie bij het dak, de muren en de kozijnen. Het is namelijk belangrijk dat de volledige isolatie in balans is om zo over-isolatie te voorkomen. Wanneer een (monumentaal) pand te goed geïsoleerd is, heeft het geen mogelijkheid om te ventileren. Met onvoldoende ventilatie hoopt vocht zich op. Bij een gebrek aan balans in isolatie verplaatst het vocht zich juist naar delen waar het pand minder geïsoleerd is. In beide gevallen kan het pand flink beschadigen. 

Monumentenglas en vacuümglas

In tegenstelling tot normaal dubbelglas is monumentenglas dus extra dun glas met een historische uitstraling. Het is verkrijgbaar in verschillende varianten, afhankelijk van de situatie van uw monument. Het vervangen van oud glas kan de isolatie van een monumentaal pand flink verbeteren. Naast monumentaal dubbelglas zijn er nog meer mogelijkheden, zoals vacuümglas.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.