Handelsbeurs Antwerpen

Een pand met een rijke geschiedenis die wel vijf eeuwen terug gaat. Dat zijn de Handelsbeurs en Schippersbeurs in Antwerpen. Het complex bestaat uit een 16e eeuwse kern waarlangs in de 19e eeuw, aan beide zijden, een aanbouw toegevoegd werd.

Het centrale en oudste gedeelte kreeg rond 1750 zijn huidige aanzicht met een rococogevel.Die werd in ere hersteld en ook de andere aanpalende panden kregen een gevel in neo rococo om een uniforme gevelarchitectuur na te streven. 

Nadat de effectenbeurs in 1997 vertrok richting Brussel heeft het pand 20 jaar leeggestaan. Met behoud van het karakter is de Handelsbeurs van 2017 tot 2019 volledig gerestaureerd door het Belgische architectenbureau ELD is samenwerking met verschillende partners waaronder renovatiespecialisten Origin en Denys. Zij zijn degene die geadviseerd hebben Monuglas®️ te gebruiken ter vervanging van grote delen van het raamwerk aan de buitengevels. 

Evenwicht tussen historie en toekomst

Philippe Lemineur, architect van Origin: “Wij zoeken altijd naar een evenwicht tussen historisch correct restaureren en het implementeren van hedendaagse kwaliteit en technieken. Het is namelijk de bedoeling dat we in de toekomst nog lang van het monument kunnen genieten en als dat betekent dat we nieuwe zaken moeten toevoegen, dan durven we ook die beslissing te nemen. Het was in dit project niet anders.”

Akoestische normen

Het gebouw aanpassen aan de hedendaagse normen voor comfort zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde van dit pand was een grote uitdaging voor het bouwteam. Het monument wordt gebruikt als hotel, restaurant en evenementenlocatie. Om het binnenklimaat te verbeteren was isolatie van de ruiten noodzakelijk. Tevens was het op die manier mogelijk om het geluid te reduceren en de akoestische normen van deze tijd te behalen. Op basis van dit eisenpakket heeft Stolker Glas een ander advies gegevens wat betreft de samenstelling van de ruiten, dan oorspronkelijk in het bestek was opgenomen. 

Vier varianten Monuglas®️

Met kennis van moderne technieken was het mogelijk het geluid verder te reduceren en het karakter van het gebouw behouden. Ook het feit dat Monuglas®️ op maat samengesteld wordt op basis van de verschillende tijdsperiodes was een voordeel. Op basis van verschillende glasmonsters is de keuze gemaakt voor in totaal vier verschillende samenstellingen voor de verschillende gevels in het gebouw.

Te bewonderen 

De restauratie van dit pand kent een prachtig resultaat en kun je zelf bewonderen. De Handelsbeurs is vrij toegankelijk voor het publiek tussen 10 en 18 uur. Tevens zijn meerdere ruimtes in het gebouw af te huren voor evenementen. www.handelsbeursantwerpen.be

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.