30 jaar oud dubbelglas in een monument; vervangen of niet?  

Hoewel de meeste monumenten van origine beglaasd zijn met enkelglas, kan het goed zijn dat het glas in de tussentijd al is vervangen door dubbelglas. De gemiddelde levensduur van dubbelglas is 25 tot 30 jaar. Als het dubbelglas al 30 jaar oud is in een monumentaal pand, moeten we het dan ook echt vervangen? In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende gevolgen van ‘oud’ glas.  

Hoe weet ik hoe oud mijn dubbelglas is?

Weet u nog niet hoe oud het glas is dat op dit moment in het monument zit? Dan is het allereerst handig om dit uit te zoeken, voordat u het gaat vervangen. Het is lastig om de exacte leeftijd van het glas in uw pand zelf te bepalen, maar niet onmogelijk. Op deze twee manieren kunt u zelf een beeld creëren van de leeftijd van het glas: 

 1. De makkelijkste manier is om te kijken naar het bouwjaar van het pand. Het originele glas is in de meeste gevallen tijdens de bouw van het pand geplaatst. 
 2. Bij dubbelglas kunt u ook kijken naar de metalen strip tussen de glasbladen. Dit wordt ook wel de afstandhouder genoemd. Op de afstandhouder kunt u vaak de productiedatum van het glas terugvinden. Is het glas in de tussentijd vervangen? Dan zit er waarschijnlijk een stempel of etiket op het raamkozijn.

Maakt het uit dat er ouder glas in mijn monument zit?

Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen in de keuze om het oude dubbelglas te vervangen voor nieuw dubbelglas. Oud glas in een monumentaal pand kan namelijk leiden tot de volgende gevolgen: 

 • Slechte isolatie: Het voornaamste nadeel is slechte isolatie. Oud dubbelglas isoleert slechter dan modern dubbelglas. Daarnaast is de kans groot dat de afdichtingen door de jaren heen zijn verslechterd.
 • Condensatie: De kans op condensatie is groter (onder andere door slechte/verouderde afdichting). Naast dat ook dit een negatief effect heeft op de mate van isolatie, doet het ook afbreuk aan de uitstraling van het pand. 
 • Lekkages: Oud glas kan lekkages veroorzaken. Dit heeft vaak vochtoverlast als gevolg en trekt vaak door naar andere onderdelen van het pand zoals muren en vloeren. 
 • Sfeerverlies: Bij veel monumenten is het oude glas al meerdere keren vervangen. Een gevolg hiervan is dat er verschillende soorten glas in een monument zitten. Dit doet afbreuk aan de uitstraling van het monument. Een voordeel van het vervangen van het glas is dat overal weer hetzelfde glas in zit. 

We kunnen dus stellen dat oud glas vaak voor slechtere isolatie zorgt en dus ook voor een lagere isolatiewaarde van het pand. Hierdoor is het lastiger om de temperatuur in het pand te regelen en wordt het comfort van het pand minder. Het vervangen van glas dat al dertig jaar oud (of zelfs ouder) is, zal bijdragen aan een betere isolatie van het pand en het herstellen van het historische karakter en de originele uitstraling. 

Waarmee kan ik het dertig jaar oude dubbelglas vervangen? 

dubbel glas vervangen

Het vervangen van glas in een monumentaal pand roept veel vragen op. Hoe verhoogt u het comfort, terwijl u tegelijkertijd ook het historische karakter behoudt? En welk type glas voldoet aan uw wensen én aan de eisen vanuit de wet- en regelgeving? Er zijn veel mogelijkheden om het oude glas te vervangen. 

 • Voorzetramen: een extra glaslaag voor het bestaande glas;
 • Achterzetramen: een extra glaslaag achter het bestaande glas;
 • Enkel gelaagd glas: enkelglas met een isolerende coating;
 • Vacuümglas: isolatieglas waarbij de de twee glasbladen worden gescheiden door een vacuümruimte; 
 • Monumentenglas: extra dun isolatieglas speciaal voor monumenten.

In dit artikel gaan we verder in op de voor- en nadelen van deze glasoplossingen.  Weten waar u op moet letten bij het kiezen van glas? Lees het laatste artikel van onze serie artikelen ‘verduurzamen monument’. 

Hulp nodig?

Glas vervangen? Je hebt recht op subsidies!

Heeft u hulp nodig bij het vervangen van het glas in uw monument? Bart Vroegh, adviseur monumentale beglazing, helpt u bij elke stap. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)318 641 214 of via monuglas@stolkerglas.nl!

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.