Duurzame glasoplossingen om je huis te isoleren

Een monument verduurzamen, dat is nog niet zo makkelijk. Omdat het pand zo lang geleden is gebouwd, is het pand slecht geïsoleerd en laat het veel kou en warmte door. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de materialen van uw monumentale pand te vervangen en daarmee uw pand te verduurzamen. Het vervangen van het glas kan hier een grote bijdrage aan leveren. Maar welke opties zijn er? Wij zetten de meest voorkomende duurzame glasoplossingen voor u op een rij. 

1. Voorzet- en achterzetramen

De naam zegt het al: een voorzet- of achterzetraam zetten we voor of achter bestaand glas. In het geval van een voorzetraam zetten we het glas aan de buitenkant van bestaand glas. Een achterzetraam zetten we aan de binnenkant van bestaand glas. Maar wanneer kies je voor een voor- of achterzetraam? 

Hotel Kasteel Doenrade - duurzame glasoplossing

Voor sommige monumenten gelden strenge regels voor het vervangen van glas. Het kan zijn dat het plaatsen van dubbel glas geen optie is voor uw monument. Als dit het geval is, kunnen voor- of achterzetramen interessant zijn. Het grote verschil is dat een achterzetraam bedienbaar is. Het raam kan zo dus beter geventileerd worden. Ook de ruimte tussen het glas en het achterzetraam is schoon te maken. Een voorzetraam zit vast aan het kozijn, waardoor het meer moeite kost om hem los te maken. Lees verder over hoe voor- en achterzetramen een oplossing kunnen zijn voor uw monument. 

2. Enkel gelaagd isolerend glas

We hebben allemaal wel gehoord van enkel glas. U weet wel, dat glas dat (bijna) niet isoleert en dus veel kou of juist warmte doorlaat. Maar er bestaat ook enkel glas dat gelaagd is. Dit houdt in dat het glas bij elkaar wordt gehouden door één of meerdere folies. Gelaagd glas staat voornamelijk bekend om haar stevigheid. Doordat het wordt vastgehouden door folie, is de glasplaat een stuk steviger. Gaat de ruit toch kapot? Dan houdt het folie het glas bij elkaar. Dit maakt het glas op twee manieren veiliger: niet alleen voorkomt u verwondingen door scherven, maar de kans op inbraak is ook direct een stuk kleiner. 

Enkel gelaagd glas heeft nog een voordeel. Gelaagd glas is namelijk toe te passen met een speciale coating. Deze coating zit op het glas en heeft een isolerende werking. Daarnaast kan dit ook in combinatie gebruikt worden voor dubbel- of HR++ isolatieglas. Dit laatste is voor een monument vaak geen goede optie, omdat dit niet in de sponningen past die in het kozijn van het monument zitten. Op het moment dat u zo dicht mogelijk bij het originele (historische) monument wilt blijven, wilt u natuurlijk zo min mogelijk aan het monument veranderen met zo veel mogelijk effect op de isolatie. 

3. Vacuümglas

Van de duurzame glasoplossingen wordt hier tegenwoordig het meest over gesproken. Vacuümglas is extra dun isolatieglas waarbij de tussenruimte (de spouw) tussen de glasbladen is verkregen door gebruik te maken van een vacuüm. De glasbladen zijn met bijna onzichtbare afstandhouders verspreid over het vacuümglas om van elkaar gescheiden te worden. Dit maakt dat de isolatiewaarde van vacuümglas heel hoog ligt. Er is heel veel te vertellen over wat vacuümglas precies is en hoe het werkt. Meer weten? Lees hier verder!

Monuglas® is ook verkrijgbaar als vacuümglas. Monuglas® Vacuüm is standaard verkrijgbaar in de varianten Modern, Classic en Historic. Lees meer over de mogelijkheden met Monuglas® Vacuüm. 

4. Extra dun isolatieglas voor monumenten

Ook wel monumentenglas genoemd. Dit ultra dunne dubbel glas heeft de uitstraling van het originele glas van een monument, maar heeft een veel hogere isolatiewaarde. Bij dit glas blijven de welving, oneffenheden en lichtreflectie bijvoorbeeld hetzelfde als bij het klassieke glas. Monumentenglas van Monuglas® is verkrijgbaar in allerlei afmetingen, vormen en dikten. Het is mogelijk te kiezen uit Modern, Classic en Historic. 

Monumentenglas is dus goed aan te passen naar uw situatie en uw wensen. De karakteristieke uitstraling blijft behouden en er wordt een zo hoog mogelijke isolatiewaarde gehaald. Hierdoor wordt aanzienlijk bespaard op de energiekosten. Daarnaast is er geen sprake van condensvorming en zijn er minder kosten voor onderhoud. Meer weten over de mogelijkheden van extra dun isolatieglas voor monumenten? Lees het hier.

Hoe kies ik de juiste oplossing?

Elk monument is anders en verdient zijn eigen aanpak. Het verduurzamen van een monument is maatwerk. Zo ook het vervangen van het oude glas voor nieuw, beter isolerend glas. Daarbij wilt u zoveel mogelijk van de originele, karakteristieke eigenschappen van het monument behouden. Niet elke oplossing past dus bij elk monument. Wilt u weten welke duurzame glasoplossingen een optie zijn voor uw monument? Onze adviseurs helpen u graag!

Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies over de verschillende uitvoeringen, typen en mogelijkheden via de onderstaande keuzehulp. Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.