Verduurzamen monument; de selectie van het juiste glas

Oud glas heeft doorgaans slechte duurzame eigenschappen, die willen we uiteraard niet als we het glas gaan vervangen door een moderne variant. Naast de authentieke uitstraling die past bij de tijdsperiode van het monument, zijn er een aantal factoren die gewogen dienen te worden in de bepaling van welk type glas er gekozen wordt voor verduurzaming.

U-waarde

Ieder type glas heeft een zogeheten u-waarde. Deze geeft aan hoe makkelijk het glas warmte doorlaat naar buiten. Des te hoger de u-waarde, des te slechter het glas isoleert. En des te lager de u-waarde, des te beter de isolatie. Warmteverliezen behoren daarmee tot het verleden. Bovendien dalen de energiekosten aanzienlijk.


Enkelglas heeft bijvoorbeeld een u-waarde van 5,8 W/m²K. Het zuinigste HR+++ glas komt uit op een u-waarde van 0,5. HR++ glas, als gezegd twee glasplaten met een grotere ruimte met argon gasvulling en een coating op het glas, heeft u-waarde van 1,2.

Varianten Monuglas®

Stolker Glas levert Monuglas® vanaf de dunne maat van 8 mm. Het beschikt over een zeer gunstige u-waarde tot wel 1,5 W/m2K, en presteert dus uitstekend op het gebied van warmte-isolatie.

Een variant daarvan is Monuglas® Protect, een extra dun isolerend dubbel en UV-werend veiligheidsglas dat in combinatie met Monuglas® ECO zelfs een uitzonderlijke isolatiewaarde tot wel 1,4 W/m2K realiseert.

Stolker MonuTempered is in tegenstelling tot de bovengenoemde dubbelglas varianten, het enige enkelglas product in de Monuglas lijn. Het is gehard veiligheidsglas van 4 mm, voorzien van een zeer heldere hoogrendements coating met een LTA van 79 procent. De U-waarde hiervan komt uit op 3,7.

Sponningen

Tegenwoordige huizen worden vanaf de bouwtekeningen duurzaam ontworpen. Bij monumentale panden was dat uiteraard niet het geval. De maatvoering van de originele sponningen is bijvoorbeeld afgestemd op rond de 4 mm dun glas; hedendaags dubbel glas van 24 mm laat zich dan ook niet zomaar plaatsen. Daarnaast is het kozijn zelf ook niet berekend op het hogere gewicht van de hedendaagse standaard vervanger.

Historische gebouwen zijn vaak voorzien van ouderwetse glassponningen die er volgens de regels in moeten blijven zitten. Soms mogen de oude kozijnen wel vervangen worden als de nieuwe kozijnen een vergelijkbare uitstraling hebben.

In de meeste gevallen worden de kozijnen gerestaureerd en met minimale ingrepen geschikt gemaakt voor isolerend monumentenglas. De dikte daarvan is dus wel afhankelijk van de breedte van de sponning.

Overige bescherming

Niet alleen de isolatiewaarde, ook geluidswering, zonwering, UV-bescherming, en letsel-, inbraak- en brandveiligheid kunnen een doorslaggevende rol spelen bij de selectie.

Bij de met Monuglas® uitgevoerde raamrestauraties van het Maastrichtse gemeentehuis op het Vrijthof – met mooie gordijnen die mogen niet verkleuren – is bijvoorbeeld gekozen voor een extra hoge UV-bescherming. Bij de renovatie van het Unesco-IHE pand in Delft stelde de gemeente als aanvullende eis dat het glas een zo gering mogelijke reflectie vertoont.

Soms kan ook de helderheid van het glas (LTA-waarde) de doorslag geven. Hoe hoger de LTA waarde, des te meer lichtdoorlatend. Bij musea, zoals bij Kasteel Ruurlo, kan juist UV-wering van belang zijn om schade door UV-licht te voorkomen. Voor particulieren die een monument bewonen kunnen weer andere zaken belangrijk zijn, zoals inbraakwerendheid. 

Keuzehulp

De keuze van mogelijkheden is altijd een samenspel tussen de opdrachtgever, architect, projectleider, glaszetter en glasproducent en vanzelfsprekend het beschikbare budget. Met de keuzehulp op onze site bieden wij een overzicht van de factoren waarmee rekening gehouden dient te worden. Het invullen van de keuzehulp biedt een eerste indicatie van wat past bij het monument. Graag adviseert onze glasexpert u in de definitieve keuze.  Ook is het mogelijk om via de site glasmonsters op te vragen van de oplossingen naar keuze. Neem voor vragen contact met ons op.

Lees ook de andere artikelen in de serie:


Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.