Subsidie monumentaal pand aanvragen bij vervangen van het glas

De meeste monumentale panden voldoen niet aan de comfortwensen en/of duurzaamheidseisen die in deze tijd gesteld worden. Monumentale panden bevatten vaak enkelglas en dat biedt weinig isolatiewaarde. Het is mogelijk het comfort van een monumentale woning te verhogen door de oorspronkelijke enkele ruiten te vervangen met ultradun dubbelglas dat het authentieke karakter van het monument waarborgt. Hierbij is het in Nederland mogelijk om subsidie voor uw monumentale pand te ontvangen om de investering die hiermee gemoeid is te verminderen.

Mogelijke subsidies monumentaal pand

Als eigenaar van een monumentaal pand zijn er verschillende mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Voor alle subsidies geldt dat dit bedrag gebruikt dient te worden als een tegemoetkoming in de kosten voor het onderhoud van uw pand. Hieronder hebben we een aantal links opgenomen naar meer informatie hierover. Of u aanspraak kunt maken op subsidie is afhankelijk van een aantal factoren, te weten:

Wat is de status van uw pand? Is het een rijksmonument of een gemeentelijk? Heeft het wel of geen woonbestemming. Er zijn meerdere mogelijkheden voor subsidie, belastingaftrek of leningen denkbaar. Het Restauratiefonds is een partij die daarbij kan helpen en zet alle financieringen op een rij. Bezoek dus zeker eens de website van Het Restauratiefonds.

Subsidie monumentaal pand.

Wat zijn de uit te voeren werkzaamheden? Is er sprake van restauratie van het pand of is het meer onderhoud gerelateerd? Wanneer u het pand wilt verduurzamen zijn er ook mogelijkheden binnen de restauratie subsidie van de gemeente bijvoorbeeld. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde periode waarin het aanvragen van de subsidie mogelijk is. Voor de laatste informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Woonhuissubsidie

Gebruikt u het monumentale pand al woonhuis? Als particuliere eigenaar kunt u de woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed tussen 1 maart en 30 april over kosten gemaakt in het afgelopen jaar. Deze subsidie draagt bij in de kosten voor het in stand houden van de monumentale onderdelen van het huis. Zoals bijvoorbeeld een bijdrage in de kosten voor de restauratie van kozijnen en beglazing.

Heeft uw monumentale pand van origine geen woonhuis functie?

Hierbij kunt u denken aan een boerderij, fabriek of kerk. Dan komt u wellicht in aanmerking voor instandhoudingssubsidie rijksmonumenten. Om aanspraak te maken op deze subsidie is een instandhoudingsplan (voor maximaal 6 jaar) benodigd. Deze kunt u indienen tussen 1 februari en 31 maart bij de Rijksdienst cultureel erfgoed. Let op; deze aanvraag dient ingediend te worden, voordat u met uw werkzaamheden begint.

Subsidie van uw gemeente

Wanneer u uw monumentale pand wilt restaureren of verduurzamen is het afhankelijk van uw gemeente of er mogelijkheden zijn voor subsidie. Meer informatie vindt u op de website van uw gemeente of via de zoekfunctie op de website van monumenten.nl.

Subsidie van uw provincie

Elke provincie ontvangt een jaarlijkse bijdrage vanuit de rijksoverheid voor restauratiewerkzaamheden aan monumentale panden. Soms wordt dit budget (deels) beschikbaar gesteld aan woonhuiseigenaren die in aanmerking komen voor subsidie. Benieuwd wat het beleid van uw provincie is? Check het dan bij monumenten.nl.

Ik wil het enkelglas vervangen, maar welke opties zijn er?

Het vervangen van glas kan veel bijdragen aan de verduurzaming van een monument. Bij het vervangen van het oude enkelglas voor nieuw glas dat beter isoleert is het vooral belangrijk te kijken naar welk glas het beste bij uw monument past. Elk monument is namelijk anders en verdient een eigen aanpak. Om het monument te verduurzamen met glas, zijn er verschillende opties:

  • Voorzetramen: deze worden voor het bestaande enkelglas geplaatst.
  • Enkel gelaagd isolerend glas: dit type enkelglas bevat een speciale coating waardoor het een stuk beter isoleert dan normaal enkelglas.
  • Vacuümglas: is extra dun isolatieglas waarbij de minimale tussenruimte tussen de glasbladen is verkregen door vacuüm.
  • Monumentenglas: ultra dun dubbelglas met de uitstraling van het originele glas, maar met een veel hogere isolatiewaarde.

In ons artikel over verschillende glasoplossingen gaan we dieper in op de voor- en nadelen van elk van deze oplossingen. Welk glas het beste bij uw monument past, hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwjaar en de mate van isolatie bij andere onderdelen van het pand.

Nog meer informatie? Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie voor uw monumentale pand. Onze online keuzehulp helpt u in drie eenvoudige stappen advies te geven over de perfecte (monumentale) oplossing. Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.