5 tips om koudeval te voorkomen

De verwarming staat aan, de ramen en gordijnen zijn gesloten en u zit op de bank met een lekkere kop thee. Toch heeft u het koud door die constante tocht, oftewel koudeval. Maar waar komt die tocht vandaan? En nog belangrijker: daar moet toch wat tegen te doen zijn? Dat leggen we u graag uit.

koudeval

Wat is koudeval?

Koudeval is een veelvoorkomend begrip als het gaat om monumenten. Ze gaan al eeuwen mee en zijn vaak slecht geïsoleerd. Bij koudeval duwt de koude lucht (van buiten of binnen) de warme lucht weg, waardoor er tocht ontstaat. Warme lucht stijgt, terwijl koude lucht juist daalt. De koude lucht valt als het ware naar beneden (op de vloer): koudeval. Dit komt vooral voor bij grote ramen. 

De effecten van koudeval

Deze koude luchtstroom is het grootste effect van koudeval. Dit haalt het comfort ver naar beneden. Daarnaast komt het bij monumenten vaak voor dat de koude luchtstromen zich ophopen in bijvoorbeeld de muren. Wanneer hier vochtigheid en vrieskou bij komen, kan dit flinke beschadigingen aan het materiaal veroorzaken.

Hoe voorkom je koudeval?

Gelukkig zijn er veel manieren om koudeval te voorkomen en tegen te gaan, namelijk:

Isoleren

Denk aan vloer-, raam- en muurisolatie. Wanneer het monument goed geïsoleerd is, zal er een stuk minder tocht van buiten komen. Het is hierbij wel belangrijk dat er een goede balans is in isolatie. Enkel de muur isoleren zorgt er bijvoorbeeld voor dat de koude lucht zich verplaatst naar minder goed geïsoleerde plekken in het pand zoals het raam of de vloer. De gevolgen hiervan leest u in ons artikel over isoleren in balans.

Tochtwering

Dicht alle kieren of openingen en zorg ervoor dat de koude lucht geen kans krijgt om naar binnen te dringen (of de warme lucht naar buiten). Houd er wel rekening mee dat er voldoende ventilatiemogelijkheden overblijven. 

Glas vervangen

Het originele glas van de monumenten is enkelglas. Het vervangen van dit enkelglas naar dubbelglas speelt een grote rol in de isolatie en het comfort van het pand. Met speciaal monumentaal glas blijft de uitstraling van het pand hetzelfde en past het nieuwe glas zelfs in de oude, dunne sponningen.


Rolluiken en thermische gordijnen

Dit helpt niet alleen om de warmte buiten te houden in de zomer, maar ook om de kou buiten te houden in de winter. Deze oplossingen dienen als een extra isolerende laag. Houd er bij monumentale panden altijd rekening mee dat de monumentale waarde niet wordt aangetast. 

Verwarming

Koudeval wordt niet alleen veroorzaakt door koude lucht van buiten, maar ook van binnen. Plaats een goede verwarming, op de juiste plek. De kou valt vaak op de vloer. Vloerverwarming zorgt er bijvoorbeeld voor dat de koude lucht weer naar boven wordt geduwd. Of maak gebruik van een thermostaat die de temperatuur beheert. 

Welke maatregelen het beste passen bij uw monument hangt af van uw situatie. Elk monument is anders en verdient zijn eigen aanpak. Het is een lastig vraagstuk. Met haar (meer dan 30 jaar) ervaring weet Monuglas® dit maar al te goed. Wij helpen u graag bij elke stap in dit proces. 
Meer weten? Struin verder in onze inspiratie en onze oplossingen of neem direct contact met ons op via +31 (0)318 641 214. Een van onze adviseurs helpt u graag verder!

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.