KVL: Industriële vooruitgang in modern jasje

Specialist in stalen kozijnen, BARST BV, plaatst maar liefst 11.000 Monuglas® ruiten

In Oisterwijk staat de trots van weleer, de Leerfabriek Koninklijke Vereningde Leder (KVL). Gebouwd vanaf 1916 als icoon van de industriële vooruitgang en de bloeiende lederindustrie in Brabant. De verzameling van gebouwen was het toonbeeld van vooruitgang in die tijd. De fabrieksgebouwen werden door de toenemende productie constant uitgebreid. Looierijen, pakhuizen, ketelhuizen, een laboratorium, bandweerkazerne en het kantoorgebouw waar de directie in 1928 vanuit Amsterdam naar werd overgeplaatst. In de jaren die volgende breidde de fabriek steeds verder uit tot de grootste lederfabriek van Europa. Totdat het doek valt in 2001. Na zo’n 15 jaar leegstand besluit de provincie Brabant deze unieke locatie in ere te herstellen.

Van een verlaten plek werd het getransformeerd tot een levendige en unieke hotspot

Van een verlaten plek mocht het getransformeerd worden tot een levendige en unieke hotspot in Oisterwijk en omgeving. Belangrijkste voorwaarden bij de aanbesteding was dat het project binnen bepekte tijd en budget werd uitgevoerd, rekening houdend met de authenticiteit van het pand en de kwaliteit van afwerking. Zoveel mogelijk materialen diende hergebruikt te worden.

Twee aannemers, één glaszetter

De renovatie van het gehele complex heeft ruim een jaar in beslag genomen. De rechterkant van het terrein is onder handen genomen door aannemer Nederlandse Bouw Unie en de linkerkant door renovatiespecialist Nico de Bont. Met relatief minimale middelen werden de gebouwen van top tot teen geschikt gemaakt voor de nieuwe functie, waarbij authentieke details zoveel mogelijk zijn behouden en zoveel mogelijk geïsoleerd is.

bron: SoilConsult

“De platte daken zijn geïsoleerd”, zegt Gerko Koenen, bedrijfsleider bij aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught. “De sheddaken zijn voorzien van enkel glas. Om het project haalbaar te maken, hebben we prioriteiten moeten stellen en concessies moeten doen. Van het voormalige laboratorium hebben we het gehele dak geïsoleerd. De gevels hebben geïsoleerde voorzetwanden gekregen en alle ramen dubbel glas. Daar is dan ook geen werkruimte, maar een comfortabel gastenverblijf.”

Stalen stoeltjes kozijnen

De gebouwen zijn van oudsher voorzien van stalen stoeltjes kozijnen met slechts 3 mm dik floatglas. Naar de maatstaven van vandaag biedt dat echter te weinig comfort. Vanuit de wens tot hergebruik zijn daarom alle kozijnen gerestaureerd en voorzien van extra dun isolerend monumentenglas van Monuglas®. In het totaal waren dat 11.000 ruiten. De uitvoering daarvan is door beide aannemers uitbesteed aan BARST BV vanwege hun specialisatie in stalen constructies.

In samenspraak met de adviseur van Stolker Glas is besloten om voor Monuglas® Classic 14 | U=1,5z te kiezen, aangezien de sponningen minimale ruimte boden. Als buitenblad van de ruit is de classic afwerking gekozen die qua welving en lichtdoorlaat overeenkomt met gebouwen uit die tijd. De isolatiewaarde van het monumentenglas is zo hoog mogelijk om het gewenste comfortniveau te bieden aan de gebruikers van het pand. Voordeel van extra dun dubbel glas is tevens dat het condensvorming tegen gaat. Dat voorkomt schimmelvorming en corrodatie van de kozijnen wat de duurzaamheid bevordert. Het dubbele glas is op een speciale manier gezet; gebruikmakend van een verlaagd randkader zodat het past in de profielen.

Samenwerking

“Wij hebben de opdrachtgever geadviseerd om te kiezen voor Monuglas® omdat deze ruit de beste isolatiewaarde heeft voor traditionele stalen kozijnen. We werken al jaren met de fabrikant Stolker Glas samen. Ze snappen hoe wij werken en zijn daarin altijd flexibel,” zegt Wesco Wijnen, eigenaar van BARST. “Zeker nu we in dit project te maken hadden met twee aannemers en twee planningen is het prettig dat de bestelling, productie en levering zowat automatisch verloopt.” 

De KVL is herontwikkeld tot een hippe Brabantse hotspot waar nu ca. 60 bedrijven in zijn gehuisvest  en dagelijks 500 bezoekers ontvangt om te lunchen en dineren (Keuken van Leer), gebak te halen (Bij Robèrt), van kunst te genieten (EKWC), koffie te drinken (Rozema & Van Schijndel), te dansen (Danserswijk). Kortom, modern genieten in een industrieel jasje.

Bron hoofdafbeelding: Van de Wouw & Partners

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.