De gouden standaard in monumentale beglazing

We zijn in Nederland trots op ons monumentaal erfgoed. Maar menig industrieel erfgoed, kazerne of klooster van weleer is toe aan een nieuwe woon- of werkbestemming. Het upgraden van het comfort betekent vrijwel altijd het vervangen van de ramen voor exemplaren met een verbeterde isolatiewaarde. 

Ramen zijn gemiddeld goed voor pakweg dertig procent van het energieverlies. Maar bij het vervangen van zo’n historisch stuk glas komt heel wat kijken. Zo is de maatvoering van de originele sponningen afgestemd op rond de 4 mm dun glas; hedendaags dubbel glas van 25 mm laat zich dus niet zomaar plaatsen. Daarnaast is het kozijn zelf ook niet berekend op het hogere gewicht van de hedendaagse standaard vervanger. Maar er is meer; er gelden ook eisen op het gebied van onder meer geluidswering, zonwering, UV-bescherming, en letsel-, inbraak- en brandveiligheid. En dan zijn er nog de monumentencommissies die de authenticiteit bewaken. Kortom, monumentale beglazing vraagt om een echte specialist die naast technische kennis ook een grote historisch bewustzijn heeft. Én liefde voor het monument.

Gunstige u-waarde

Die grote deskundigheid en betrokkenheid heeft geleid tot een aantal belangrijke ontwikkelingen. Allereerst is Stolker Glas als enige producent in staat om isolerend dubbel glas te leveren vanaf de dunne maat van 7 mm. Dit Monuglas® beschikt over een zeer gunstige u-waarde tot wel tot wel 1,8 W/m2K, en presteert dus uitstekend op het gebied van warmte-isolatie. Een ander uniek product is gelaagd veiligheidsglas van 4 mm, voorzien van een zeer heldere hoogrendements coating met een LTA van 79%. En tot slot is er Monuglas® Protect, een extra dun isolerend dubbel en UV-werend veiligheidsglas dat in combinatie met Monuglas® ECO zelfs een uitzonderlijke isolatiewaarde tot wel 1,4 W/m2K realiseert. We weten niet alleen veel van de moderne glastechnieken, we hebben echte kenners van historische bouw- en glaskunst in huis. Onderdeel van aandacht voor het gevelbeeld van een pand is namelijk oog hebben voor de toegepaste glastechniek in die specifieke periode in de geschiedenis. Wij leveren dan iets vergelijkbaars dat op authentieke wijze wordt gemaakt, maar met alle hedendaagse voordelen.

Originele vertekening

‘Vertekening’ is een van de sleutelwoorden als het om monumentaal glas gaat. Deze term beschrijft het enigszins golvende oppervlak van het van oudsher mond- geblazen vensterglas, toen het nog niet mogelijk was om vlakglas te produceren. Het terugbrengen van de juiste vertekening in de buitenruit is onderdeel van het vakmanschap dat Stolker Monuglas® aan de dag legt. Zo was een bewoner van een van de Muurhuizen in Amersfoort al jaren op zoek naar een oplossing om het comfort van zijn ruimte te verhogen zonder dat dit ten koste zou gaan van het historische karakter, en vond bij in Monuglas® precies wat hij zocht. Daarnaast heeft het voormalige klooster Mariënbosch een nieuwe bestemming gekregen als studentenwooncomplex; Monuglas® heeft bijgedragen aan het comfort, de energiebesparing en de authentieke uitstraling van het gebouw. 

Technische eisen

De binnenruit kan uiteraard worden afgestemd op relevante technische eisen. Zo was Stolker Monuglas® recent betrokken bij de raam restauraties van het Maastrichtse gemeentehuis op het Vrijthof. Het interieur is weelderig gedecoreerd met kunststukken en mooie gordijnen die mogen niet verkleuren. Hier werd daarom Monuglas® met een extra hoge UV-bescherming toegepast. De ruiten voor Kasteel Ruurlo werd voorzien van een extra dunne gelaagde binnenruit in combinatie met een ECO-coating 70/38. En bij de renovatie van het unesco-IHE pand in Delft stelde de gemeente als aanvullende eis dat het glas een zo gering mogelijke reflectie vertoont. 

Innovatieve kwaliteit

Monuglas® staat voor bewezen en innovatieve kwaliteit, duurzaamheid en een sterke bijdrage aan de authentieke beleving van het gebouw. Denk aan het behoud van de mooie ramen met authentieke stopranden en het fraaie kraalwerk aan de binnenkant. Bovendien zorgt Monuglas® voor verbetering van het comfort en een flinke kostenbesparing op energie- en onderhoudskosten. Wie hecht aan het behouden van monumenten, maakt met ons de sterkste keuze.

Deze tekst is eerder verschenen in BouwAktua

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.