Stolker Monuglas® naast producent ook adviseur

“Met elkaar de juiste keuzes maken voor behoud van monumentaal erfgoed” 

‘Oud’ glas namaken is geen kunst voor Stolker Glas. Maar de echte hand van de meester zit ’m in het combineren van historische karakteristieken met moderne wensen en eisen. Zoals hoge isolatiewaarden, zodat het gerestaureerde pand ook meteen in duurzaamheid future-proof is. “We zijn met z’n allen bezig met het behoud van monumentaal erfgoed”, aldus adviseur monumentale beglazing Bart Vroegh.

Hoe kunnen de glaspartijen van een oud kasteel, schoolgebouw, kantoorpand en willekeurig ander monumentaal vastgoed authentiek en tegelijk duurzaam worden gerestaureerd? Die vraag krijgt Vroegh steeds vaker. En daar is hij blij mee, want het laatste wat hij als glasspecialist wil, is het blind leveren van een product. “Het gesprek start altijd met het helder krijgen van uitgangspunten en doelstelling. Dat is een combinatie van alle betrokken partijen, van opdrachtgever en architect, maar ook Monumentenzorg en de welstandscommissie. Vervolgens hebben we drie variabelen die we hiermee optimaal gaan matchen: authenticiteit, isolatiewaarde en glasdikte.” 

Ideaal glaspakket 

De authenticiteit heeft betrekking op de historische periode waarop het glas moet aansluiten. Daarin zijn grofweg de drie productlijnen Modern (vlakglas vanaf de jaren zestig), Classic (lichte welving, toegepast tussen 1920 en 1960) en Historic (oudste, met heel duidelijke welving) te onderscheiden. Vervolgens is het belangrijk om warmteverlies via de beglazing te beperken. De isolatie- of U-waarde van Monuglas® varieert, afhankelijk van de dikte, 3,6 tot 1,1; de kwaliteit van HR++- glas dus. Als derde wordt een keuze gemaakt uit het brede basisassortiment glasdiktes, van 7mm tot 21 mm. Daarmee wordt vooral geprobeerd optimaal aan te sluiten op de bestaande sponningruimte. Vroegh: “Zo stellen we stap voor stap een glaspakket voor dat binnen die drie kaders valt. Regelmatig voeren we zelfs proefplaatsingen van één of twee varianten uit, zodat de gebruiker klimatologisch en de architect optisch de juiste keuze kan maken. Met als hoogste doel een hoger comfort zonder dat er zichtbaar iets is veranderd aan de gevel. Bovendien voorkomt het dubbelglas condensvorming aan de binnenzijde zodat de kozijnen in betere conditie blijven.” 

Glas-in-loodramen 

Vroegh zet de tanden ook graag in speciale wensen, zoals inbraakwerend, UV-werend of letselveilig glas. De fabriek ontwikkelt desnoods glas met een nieuwe eigenschap. Zo benaderde een glazenier recent Stolker Glas met de vraag of er voor het omsluiten van glas-in-loodramen ook ontspiegeld glas kon worden geleverd. “Dat hadden we niet op de plank liggen”, aldus Vroegh, “Maar we ontwikkelen dan een innovatief product. Dat kost ons als fabrikant wel wat tijd en moeite, maar we willen meedenken met vragen die bij de markt leven.” Dat meedenken gaat verder dan oplossingen op productniveau. Stolker Glas bemiddelt op verzoek van aannemers steeds vaker ook bij het vinden van een plaatsende partij. “In principe kan elke glaszetter Monuglas® plaatsen. Aan de andere kant zijn er gespecialiseerde professionals die zich alleen bezighouden met het plaatsen van Monuglas®, en daar dus maximale ervaring in hebben.” Daarnaast trekken de adviseurs van Stolker Glas er regelmatig op uit om trainingen te geven bij bouwbedrijven in de restauratiesector, die graag zelf al in het gesprek met hun opdrachtgever beter beslagen ten ijs willen komen. Want hoe beoordeel je een situatie? Hoe moet het onderhoud plaatsvinden? “Ook op deze manier investeren we heel nadrukkelijk in onze rol als adviseur en kennispartner.” 

Vloeiende logistiek 

Met de huidige drukte in de bouw wordt tijd steeds schaarser. En dus groeit het belang van snelle informatie, snelle bemonstering, snelle proefplaatsing, en snelle levering. Omdat Stolker Glas de hele keten in eigen huis heeft, lukt het om het proces van begin tot eind optimaal te controleren. Vroegh: “In de glasbranche lopen vrijwel overal de levertijden op, maar wij houden die zo kort mogelijk. Logistiek moeten alle fases vloeiend in elkaar overlopen. Logisch, want de schilder kan pas beginnen als de glaszetter is geweest. Daarom spreken we de planning gedetailleerd door, tot en met de referenties die op de stickers moeten komen. We gaan echt voor perfectie.” 

Dit artikel is eerder verschenen in BouwAktua April 2019

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.