Verduurzamen monument gaat om balans in isolatie

In balans isoleren met Monuglas®

Verduurzamen en isoleren zijn inmiddels twee bekende begrippen. De klimaatverandering, stijging van de energieprijzen en nieuwe wet- en regelgeving vanuit de overheid zorgen voor veel verandering in Nederland. Tegenwoordig weten we niet beter dan dat we moeten verduurzamen en dat geldt voor het verduurzamen van een monument als geen ander. Monumenteigenaren staan voor flinke uitdagingen en er zijn veel aspecten waar we rekening mee moeten houden. Hoe kunt u de authentieke uitstraling van een monument behouden, maar tegelijkertijd het comfort verhogen en energie besparen?

Wet- en regelgeving

Nederland telt bijna 63.000 monumenten. Nederland heeft de ambitie om alle monumenten voor 2050 klimaatneutraal te maken. Deze ambities komen voort uit het Klimaatakkoord. Het doel is in 2030 49 procent minder CO₂ uitstoot ten opzichte van 1990. Voor monumenten geldt hierbij een percentage van 40 procent. Hiervoor moeten Nederlandse monumenten flink verduurzamen. Ook hier zijn verschillende wetten en regels voor opgesteld. De monumentale waarde mag namelijk niet worden aangetast. Een monument zit vol karakteristieke en authentieke eigenschappen die niet verloren mogen gaan. Daarbij zijn deze eigenschappen bij elk monument anders. Maar hoe doen we dit?

Verduurzamen monument

Een venster naar het verleden…

Een van de onderdelen die een groot effect hebben op de isolatie en verduurzaming van monumenten is glas. Door de jaren heen is de productie van glas (en ook van bijvoorbeeld kozijnen) flink geoptimaliseerd. Vroeger was glas vooral in kerken, kastelen en stenen stadshuizen te vinden. Alleen rijken konden zich namelijk glas veroorloven. In die tijd werd het glas handmatig getrokken. Dit zorgde voor vertekeningen, reliëf en verkleuring. Denk hierbij aan strepen, bobbeltjes en belletjes. Dit is wat het glas vandaag de dag een nostalgisch karakter geeft. Er valt veel te vertellen over de geschiedenis van glas.

Inmiddels heeft glas veel meer eigenschappen dan alleen het tegenhouden van wind en regen, zoals het weren van geluid en het binnenhouden (of juist buitenhouden) van warmte. Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden als het gaat om glas en isolatie. Er zijn veel verschillende soorten glas met hogere isolatiewaardes. Een hoge isolatiewaarde betekent dat het glas bijvoorbeeld weinig vocht en kou doorlaat. Het vervangen van het oude enkel glas, kan een goede stap zijn richting een duurzamer monument.

Belang van isoleren in balans

Hoewel glas een grote rol speelt bij de verduurzaming van een monument. Is het belangrijk dat de isolerende maatregelen in balans zijn. Elk monument is uniek. Daarom verdient elk monument een persoonlijke aanpak. Elke situatie vraagt om een specifieke aanpak en oplossing. Het is belangrijk bij de start van de renovatie zorgvuldig te berekenen wanneer de mogelijkheden voor muur-, vloer-, dak- en gevelisolatie met elkaar in balans zijn. Dit voorkomt over-isolatie, waarbij het vocht naar plekken zoekt die minder goed geïsoleerd zijn. Dit veroorzaakt schimmel, geur en een ongezond, oncomfortabel binnenklimaat. Deze condities dragen niet bij aan daadwerkelijke verduurzaming van het monument.

Daarnaast willen we bij het verduurzamen van glas de authenticiteit en karakteristieke eigenschappen behouden. Dankzij de float-techniek is het mogelijk om met modern floatglas oneffenheden en vertekeningen aan te brengen in het glas. We spreken dan van monumentenglas of wel getrokken glas. Dit moderne glas heeft dezelfde authentieke en nostalgische uitstraling, maar met een veel hogere isolatiewaarde. Verder is het belangrijk om te kijken naar:

  • De afmeting van het glas. Vooral voor monumenten is de afmeting van het glas belangrijk. Deze panden zijn misschien wel honderden jaren geleden gebouwd. Met andere soorten bouwtechnieken en -stijlen dan hoe we die we nu kennen. Bij kleinere ruiten is de samenstelling vaak dunner. 
  • Het gewicht van het glas. Dit hangt nauw samen met de afmeting. Een grotere ruit is bijvoorbeeld zwaarder dan een kleine ruit.
  • De kleur van het glas. Dit heeft vooral veel invloed op de sfeer en het type lichtinval van het monument. 
  • Het type kozijn. Niet elk type glas past bij elk kozijn. Het originele raamhout is gemaakt voor enkel glas, wat natuurlijk minder zwaar is dan bijvoorbeeld dubbelglas. 

Erfgoedadviseur Ron Spaan en architect Rik van Dolderen vertellen meer over het belang van isoleren in balans.

Waar begin je met het verduurzamen van een monument?

Er komt dus inderdaad veel kijken bij het isoleren en verduurzamen van een monument. Monuglas denkt met u mee over de beste oplossing voor uw monument. Zo helpt Monuglas met de berekening voor de balans van de isolatie en adviseert Monuglas® in samenspraak met alle betrokken partijen, zoals de architect, aannemer of glaszetter, de beste glassamenstelling, qua isolatiewaarde én authentieke uitstraling. Gelukkig zijn er veel initiatieven rond de verduurzaming van monumentaal erfgoed. Lees anders eens ons artikel dat verder ingaat op waar u nu moet beginnen bij de verduurzaming van een monument.

Aanbod op maat

Monuglas® put uit meer dan 30 jaar ervaring en kennis op dit gebied. Zij leveren het breedste gamma aan monumentale glasoplossingen. Samenstellingen variëren in u-waarden van 0,4 tot 5,8 w/m2K, diktes van 6 tot en met 16mm, vacuüm of gas gevuld en zijn in alle voorkomende authentieke uitstralingen leverbaar. Ook als het letselwerend, inbraakwerend, brandwerend, geluidswerend, zonwerend of UV-werend moet zijn. Zo kan het isolerende glas volledig op maat samengesteld worden, zodat alle energiebesparende maatregelen in balans zijn.

Bekijk al onze oplossingen

Keuzehulp

De keuze van mogelijkheden is altijd een samenspel tussen de opdrachtgever, architect, projectleider, glaszetter en glasproducent en vanzelfsprekend het beschikbare budget. Met de keuzehulp bieden wij een overzicht van de factoren waarmee u rekening moet houden. Het invullen van de keuzehulp biedt een eerste indicatie van wat past bij het monument. Onze glasexpert adviseert u graag over de definitieve keuze. Ook is het mogelijk om via de site glasmonsters op te vragen van de oplossingen naar keuze.

Heeft u vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen:  +31 (0)318 641 214

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.