Duurzaam en comfortabel wonen volgens glaszetter Melchior Peters

Melchior Peters (Klassiek Dubbelglas) gaat al jaren mee in het vakgebied van het restaureren, renoveren en moderniseren van monumenten. Van jongs af aan was hij al gefascineerd door het negatieve effect van nieuw glas in een oud monument. Zijn passie voor monumenten is altijd blijven bestaan en waar hij eerst vooral schilderde is hij geleidelijk aan steeds meer glas gaan plaatsen. Inmiddels richt zijn bedrijf Klassiek Dubbelglas, glasrenovatie in historische panden, zich enkel op het plaatsen van monumentenglas. In 5 vragen vertelt hij ons meer over het effect van monumentenglas op de isolatie en het comfort van een monumentaal pand. 

Wat betekent verduurzaming (bij monumenten) volgens jou?

Het woord ‘verduurzaming’ kennen we inmiddels allemaal. Maar wat houdt verduurzaming in als we het hebben over glas? Voor Melchior is het hergebruiken van materialen het belangrijkst: “Dat je het oude goede grenenhout (dat komen wij vaak tegen) dat echt onverwoestbaar is, niet zomaar in de container gooit. Het is wellicht krom en scheef, wat maakt dat een timmerman er niet veel mee kan, maar de kwaliteit is vele malen beter dan alle moderne houtsoorten. Er wordt vaak gekozen om nieuwe kozijnen te plaatsen, de weg van de minste weerstand.”

Daarnaast noemt Melchior nog meer voorbeelden van verduurzaming bij monumenten, namelijk: “Het oude enkelglas halen we eruit en dat wordt afgevoerd naar onze leverancier voor recycling. Vervolgens brengen wij op een kwalitatieve manier nieuw dubbelglas aan: tochtvrij met een klassieke uitstraling. Het kan niet duurzamer dan dat. Er is dan geen condens meer en daardoor gaat het houtwerk nog langer mee dan dat het al meegegaan is. Hierdoor hoef je dus ook minder vaak te schilderen.” Kortom, het vervangen van enkelglas heeft een grote invloed op de isolatie van het pand.

In hoeverre houd jij rekening met balans in isolatie?

Het isoleren speelt bij de verduurzaming van een pand dus een grote rol. We raken met Melchior in gesprek over de balans in isolatie en hij vertelt hoe belangrijk dit is. “Glas dat bijvoorbeeld in de jaren 70 of 80 vernieuwd is, maken wij altijd weer zoals het origineel, maar dan met dubbelglas. Het is meer dan alleen glas wat we doen. Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe bijvoorbeeld de vloeren en het dak zijn geïsoleerd. Je kan een monumentaal pand niet volledig afsluiten met bijvoorbeeld vacuümglas of door alles dicht te kitten. Dan klopt bijvoorbeeld de vochthuishouding niet meer.”

Hoewel er veel technische oplossingen zijn voor de verduurzaming, maakt Melchior duidelijk dat het gedrag van bewoners ook van grote invloed is: “Het is belangrijk dat men dagelijks ventileert. Alle kleine dingen bij elkaar maakt dat het een fijn en leefbaar pand wordt en verhogen het comfort. Je bent wel van de tocht en de koudeval af en zo wordt het ook moderner en comfortabeler. Je kunt dan ook gewoon in je T-shirtje op de bank de krant lezen zonder ergens last van te hebben.” Maar het belangrijkste is toch wel: “We proberen de balans bij isolatie te bewaren, zodat je geen vochtplekken op bijvoorbeeld de muren krijgt. We zorgen dat alles klopt met elkaar en we niet over-isoleren.” 

Welk effect heeft glas op de sfeer en het karakter van het monument?

Het vervangen van glas heeft een grotere impact dan enkel het isoleren van een pand. Melchior spreekt met ons over het effect van glas op de sfeer en het karakter van het monument: “Aan het karakter verandert weinig. Het pand wordt er alleen maar mooier van. Wat je met name ziet is dat er nog oude ruiten in een monument zitten van bijvoorbeeld 1825, maar er zijn in de loop der tijd ook naoorlogse ruiten in gezet, omdat er bijvoorbeeld een keer een voetbal doorheen is gegaan. Dat ziet er erg rommelig uit. Maar als wij klaar zijn heb je weer een mooi rustig beeld met alleen maar de klassieke ruiten met het karakter van oud getrokken glas.” 

… en op het comfort?

Het vervangen van glas heeft niet alleen invloed op de sfeer en het karakter van het pand, maar ook op het comfort. “Eigenlijk hebben wij alleen maar tevreden klanten: de reacties zijn altijd heel fijn: “Het is echt een gigantisch verschil! Zo veel warmer, prettiger, etc.” En dat is vaak al in één dag. Dan hebben we het soms nog niet eens afgewerkt en gekit. Je tilt een monument, dat tochtig en vol kieren is, naar moderne maatstaven.” 

Om een goed beeld te schetsen, ligt Melchior het toe met een aantal voorbeelden uit de praktijk: “Je haalt zo twee derde van het gasverbruik naar beneden, alleen al door het glas te vervangen. Bij monumenten is dit vaak een enorm oppervlak. Als je grote ramen hebt in bijvoorbeeld een schuifdeur, dat wordt koud (als het buiten -15 is, is de ruit -14). Die kou valt letterlijk naar beneden en dat voelt als tocht. Dan heb je altijd een koude luchtstroom in je kamer. Door monumentenglas en ons tochtsysteem te implementeren ben je meteen van de koudeval af.” En dit verhoogde comfort heeft ook andere voordelen: “Zo maak je een pand ook veel energiezuiniger. Omdat het warm voelt, hoef je minder te stoken. Dat zijn de grote voordelen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Over 25 jaar zullen er ook weer andere oplossingen zijn. Wat nu vooral belangrijk is, is dat de monumenten tot die tijd bewaard blijven en men er comfortabel in kan wonen. We zitten nu in een tussenfase, maar men wil op dit moment ook waar comfort en duurzaamheid gecombineerd worden. Als een monument aan alle kanten tocht en kiert, willen mensen daar niet wonen en gaat het pand leeg staan.” 

“Dat is mijn belangrijkste drijfveer: dat het monument bewaard blijft, maar wel met het comfort van deze tijd. Ik ben gepassioneerd over monumenten, maar ik ben ook van de moderne technieken. Dat vind ik juist hartstikke mooi! Met nieuwe innovaties het oude in stand houden.” 

Er zal de komende jaren dus flink verder worden ontwikkeld, zodat het verduurzamen van een monument makkelijker, sneller en nog effectiever kan. 

Wij werken al langere tijd samen met Klassiek Dubbelglas, zoals voor dit project in Doesburg.

Lees ook

Deel

Op de hoogte blijven van de laatste inspiratie en onze artikelen?

Wat klanten van Monuglas® vinden

Direct contact

Bart Vroegh

Bart Vroegh

Onze adviseurs staan voor u klaar!

Heeft u bijzondere vragen over glas? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Wij helpen u graag. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Vul je naam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in
Voer uw telefoonnummer in.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.